вівторок, 26 січня 2016 16:13

Викладачі публікують наукові роботи низького рівня заради підвищення рейтингу

Викладачі публікують наукові роботи низького рівня заради підвищення рейтингу

Фахівці в галузі науки повідомляють, що викладачі українських вишів публікують наукові роботи заради покращення рейтингу. Про це Gazeta.ua повідомили науковці НАН України.

Науковці повідомляють, що в багатьох вишах України викладачі працюють заради збільшення свого рейтингу,а це передбачає публікації наукових статей, участь у конференціях, створення методичних посібників і міжнародну діяльність. При цьому викладачі витрачають значні кошти. Наприклад, за публікацію у науковому виданні потрібно заплатити від 500 до 900 грн. Заради цього рейтингу викладач змушений видавати неякісні наукові статті, кількість яких постійно зростає. При цьому низька якість матеріалів зазвичай не через брак розуму, а через брак часу і ненормальні трудові умови. Разом з тим, зарплатні у 3 тис. грн. не вистачає на ці самі публікації. Це спричиняє проблеми у робочому процесі, зі студентами тощо.

"При університетах функціонує купа власних наукових вісників, журналів. Зазвичай вони є ВАКівськими, тому публікація у них є необхідністю перед захистом дисертації. Це фактично є великим науковим бізнесом, який не дає наукового результату, а фактично лише забирає кошти в науковців", - повідомив Олександр Скороход, кандидат біологічних наук, науковий співробітник Інституту Молекулярної Біології та Генетики НАН України, Голова Ради молодих учених НАН України.

На думку науковців потрібно створити можливості для публікацій у міжнародних виданнях і водночас підняти рівень українських.

"Немає жодних обмежень для публікації в фахових міжнародних наукових журналах та вісниках. Науковець має можливість представити свою роботу в найкращих світових виданнях, якщо дійсно є що показати. Більшість журналів нині у вільному доступі, без підписок", - каже Нана Войтенко, доктор біологічних наук, професор, заступник директора Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАН України, завідувач лабораторії сенсорної сигналізації.

Потрібні базові критерії, які не даватимуть можливості створювати подібні "наукові" роботи. Потрібно подбати про наукову політику університетів та державну політику для науковців гуманітарної сфери. Адже це дійсно витрачання коштів на фейкові речі.

Нагадаємо, петиція про зарплати освітян зібрала 25 тисяч підписів.

Зараз ви читаєте новину «Викладачі публікують наукові роботи низького рівня заради підвищення рейтингу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути