середа, 13 травня 2009 14:32

Вибори президента Молдови проходять за російським сценарієм

Вибори президента Молдови проходять за російським сценарієм
Пленум правлячої в Молдові комуністичної партії висунув главу уряду Зінаїду Гречаную кандидатом в президенти країни.

Зінаїда Гречаная керує урядом з березня 2008 року. Раніше вона займала пост віце-прем"єра.

У Молдові, нагадаємо, президента обирає парламент. Для затвердження кандидатури необхідна підтримка як мінімум 61 депутата (з 101). Діючий президент країни Володимир Воронін вже займав цей пост протягом двох термінів, згідно із законом він не може балотуватися ще раз.

Правляча Партія комуністів республіки Молдова за підсумками нещодавніх виборів отримала в парламенті 60 місць. Депутатські мандати також отримали три опозиційні партії: Ліберальна, Ліберально-демократична і альянс "Наша Молдова". Представники опозиції, які раніше опротестували підсумки виборів і звинуватили владу у фальсифікаціях, вже заявили про намір бойкотувати голосування по кандидатурі президента.

Спостерігачі тим часом вважають, що комуністам вдасться переманити на свою сторону одного або декількох депутатів від опозиції, щоб отримати необхідну кількість голосів.

За Конституцією Молдови, вибори президента проходять в два тури. Якщо жоден з кандидатів не набирає 61 голосу, проводиться повторне голосування. Якщо і воно не приносить результатів, президент розпускає парламент і призначає нові парламентські вибори.

Вибори президента таємним голосуванням відбудуться 20 травня в парламенті Молдови, який напередодні очолив діючий президент країни Володимир Воронін. В середу парламент заснував спеціальну комісію для проведення виборів глави держави. А кандидатом на пост прем"єр-міністра Молдови стане, швидше за все, колишній спікер парламенту Маріан Лупу, повідомив журналістам Воронін.

Багато спостерігачів вже відзначили, що дані події в Молдові нагадують торішню "рокіровку" в Росії, коли Володимир Путін та Дмитро Медведєв "помінялися" постами президента і прем"єр-міністра країни.

До обрання нового глави Молдови Воронін на своєму посту збереже повноваження президента. У вівторок Воронін заявив, що, на його думку, опозиції не вдасться блокувати вибори глави держави, який повинен бути обраний депутатами парламенту.

За матеріалами РИА "Новости", Lenta.ru, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Вибори президента Молдови проходять за російським сценарієм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути