пʼятниця, 04 червня 2010 16:20

Вчені розкрили таємницю Великої китайської стіни

Вчені розкрили таємницю Великої китайської стіни

Археологи розкрили таємницю рисового розчину, з якого побудована Велика китайська стіна. Його виготовили вперше більше 1500 років тому з десертного солодкого рису та гашеного вапна. Розчин продовжує утримувати каміння і зараз, пише журнал Nature.

Керівник групи дослідників університету Пекіну на чолі з хіміком Бенгдж"яном Чжаном провели дослідження розчину, яким почали склеювати каміння в Китаї більше тисячі років тому.

"Основним компонентом клею було гашене вапно та клейкий рис, який беруть з десертних сортів. Розчин ставав твердим та нерозчинним у воді з перших годин після нанесення на цеглини", - розповів науковець.

У свою чергу доцент кафедри археології одеського університету Микола Макланенко вважає, що такий розчин варто використати відновлюючи старі будівлі.

"Якщо китайські пагоди і палаци протрималися на рисовому клеї стільки тисячоліть, то зараз, коли ми їх реставруємо, варто взяти це до уваги. Крім того, стародавні цеглини можливо будуть краще взаємодіяти з рисовою кладкою, ніж з сучасними розчинами вапна. При чому органічні сполуки в рисовому клеї стримують руйнування вапна у кладці", - зазначив Макланенко.

Фахівець вважає заслугою розчину те, що деякі будівлі не змогли зруйнувати навіть бульдозерами.

"В 1970-х роках частину Великої китайської стіни хотіли перенести на нове місце, бо там прокладали газогон. Проте її не змогли розбити і залишили там де є", - додав археолог.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Вчені розкрили таємницю Великої китайської стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути