субота, 23 травня 2015 12:24

В Україні немає економічних перешкод для вступу в Євросоюз - екс-голова ЄС

В Україні немає економічних перешкод для вступу в Євросоюз - екс-голова ЄС
Фото: pasmi.ru

Якщо говорити про економічну ситуацію в Україні навіть сьогодні, то вона краще, ніж та що була в Польщі, Чехії та Словенії в 2004 році, коли ці країни приєдналися до Євросоюзу, заявив в інтерв'ю програмі "Перша Шпальта" на UA Першому, словенський реформатор Янез Янша.

Він двічі займав посаду прем'єр-міністра країни, а також був головою Європейської Ради. Під час його прем'єрства країна ввела євро і приєдналася до Шенгенської угоди.

Словенія одна з республік колишньої Югославії з населенням в 2 млн. осіб. На початку дев'яностих була однією найбідніших країн, які пережили війну з Сербією.

"Якщо порівняти вулиці Любляни тоді і вулиці Києва та Одеси сьогодні, то зрозуміло, що ви далеко попереду, ніж наша країна, коли ми вирішили вступити до ЄС", - розповів Янша.

З того часу багато що змінилося. Сьогодні ВВП на душу населення (за паритетом купівельної спроможності) в Словенії становить $ 29,7 тис. Проти $ 8,7 тиc. в Україні.

І все ж економіка не головне.

"Потрібно провести реформи, а економічне зростання буде побічним продуктом", - вважає Янша.

Найболючішою реформою для Словенії стала відмова від політики субсидування підприємств з держбюджету. Це призвело до того, що багато великих підприємств не витримали конкуренції і були змушені закритися. Але завдяки тому, що в країні створили хороші умови для ведення бізнесу та інвестували кошти ЄС в розвиток програм з його підтримки з цією проблемою, вдалося впоратися. В результаті в 2008 році рівень безробіття в країні знизився до найнижчого за всю історію країни рівня.

Зараз ви читаєте новину «В Україні немає економічних перешкод для вступу в Євросоюз - екс-голова ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути