середа, 13 січня 2010 14:25

В Україні може з"явитися своя Хіросіма - Рахункова палата

В Україні може з"явитися своя Хіросіма - Рахункова палата

Через невирішеність питання зберігання твердого ракетного палива в місті Павлограді Дніпропетровської області можуть статися серйозні техногенні аварії, внаслідок яких місто стане "українською Хіросімою".

Про це заявили в Рахунковій палаті.

У ситуації, що виникла, тут звинуватили уряд, який "втратив контроль за виконанням затвердженої у 2003 році державної Програми утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22".

"Заходи, задекларовані у цьому документі, передбачали вирішення важливого завдання зі знешкодження наявного у Павлограді небезпечного боєзапасу. Однак на сьогодні знову існує висока вірогідність виникнення нештатних ситуацій та загрози безпеці людей. Подальше зберігання твердого ракетного палива, гарантійні терміни зберігання якого закінчилися ще у 1998-2000 роках, створює серйозну екологічну та техногенну небезпеку для України", - підкреслили в Рахунковій палаті.

Зокрема, тут попередили, що "щорічне погіршення фізико-хімічної стабільності твердого ракетного палива" може призвести до його подальшого загоряння та потужного вибуху.

"У результаті загоряння та вибуху тільки одного спорядженого твердим ракетним паливом корпусу двигуна, який еквівалентний вибуху ядерної бомби, скинутої на Хіросіму, в атмосферу викидається близько 43 мільйонів літрів токсичних речовин, що призведе до значних і необернених змін життєдіяльності навколишнього середовища (деградація екосистеми), а також створить загрозу для населення Дніпропетровського регіону", - підкреслили в Рахунковій палаті.

Також тут звинуватили владу, що працювала з 2004 року, в неефективному використанні коштів, що виділялися на утилізацію небезпечного палива. Такими є дані аудиту, проведеного Рахунковою палатою.

"Управлінські рішення керівництва Національного космічного агентства України, як відповідального виконавця Програми та розпорядника фінансовими ресурсами, що спрямовуватимуться на утилізацію твердого ракетного палива, також не дали очікуваних результатів. Система використання коштів не відповідала вимогам бюджетного законодавства і не забезпечила виконання Програми", - зазначили в РП.

Зокрема, тут наголосили, що "на отримані протягом 2004-2009 років 600 мільйонів гривень НКАУ разом з ДП "НВО "Павлоградський хімічний завод" не створило виробництва з утилізації твердого ракетного палива, яке мало розпочати роботу у 2009 році". "Фактично будівництво жодного з об"єктів утилізації палива, на спорудження яких використано 132,8 мільйона гривень державних асигнувань, не закінчено, а середній показник їх готовності становить від 86 до 7%", - обурилися в палаті.

Також тут зазначили, що уряд у розробці програми участі не мав і не допоміг її виконати, причому важливого завдання не виконали уряди, які працювали в Україні з 2004 по 2007 роки. "У 2009 році уряд запровадив неприпустимий механізм фінансування програми за рахунок коштів Стабілізаційного фонду. Подібні плани передбачені і в бюджеті на 2010 рік, що фактично може зупинити всі роботи з утилізації твердого ракетного палива", - зазначили у відомстві.

"Виконання Програми може затягнутися в часі. І це не тільки вимагатиме додаткових витрат з державного бюджету на безпечне зберігання споряджених двигунів з твердим ракетним паливом (щороку витрати держави становлять понад 50 мільйонів гривень), а може призвести до непередбачуваних наслідків, оскільки гарантійні терміни зберігання твердого ракетного палива закінчилися ще у 1998-2000 роках. До того ж, збитки держави у разі ліквідації надзвичайної ситуації, яка може виникнути в результаті вибухів споряджених корпусів двигунів, становитимуть мільярди гривень", - додали у Рахунковій палаті.

Нагадаємо, про загрозу техногенної катастрофи в Павлограді вже йшлося на початку 2009 року. Зокрема, тоді відзначалося, що зона ураження в разі аварії може становити 50 кілометрів в радіусі від місця її спалаху.

За матеріалом ТСН

Зараз ви читаєте новину «В Україні може з"явитися своя Хіросіма - Рахункова палата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути