четвер, 05 травня 2011 13:14

В Угорщині постав перед судом 97-річний нацистський злочинець

В Угорщині постав перед судом 97-річний нацистський злочинець

Сьогодні в Будапешті розпочнеться судовий процес над 97-річним нацистським злочинцем Шандором Кепіро. За версією слідства, в 1942 році він брав участь у масовому розстрілі євреїв на території Сербії.

Суд над Кепіро, цілком можливо, стане останнім процесом над нацистським злочинцем, вважає глава єрусалимського відділення Центру Симона Візенталя Ефраїм Зурофф, вирахували злочинця у 2006 році. Нагадаємо, що в даний час у Німеччині підходить до кінця судовий процес над Іваном Дем'янюком, якого звинувачують у причетності до вбивства 29 тисяч євреїв у таборі смерті Собібор.

"Злочини такого роду не мають терміну давності, - переконаний Зурофф, - похилий вік не звільняє Кепіро, який нарешті з'явився перед судом, від відповідальності".

Колишнього офіцера угорської поліції звинувачують в участі у масових розстрілах мирних жителів сербського міста Нові-Сад, окупованого угорськими союзниками гітлерівської Німеччини. У цілому в результаті каральних акцій загинули більше 1200 сербських громадян. За даними прокуратури, каральний загін, яким він командував, взяв участь у депортації 30 людей, які згодом були вбиті, а також у розстрілі двох осіб, які намагалися втекти. У загальній складності з вини Кепіро і його спільників були вбиті 36 осіб. "Я ні про що не шкодую, - заявив Кепіро в інтерв'ю угорському телеканалу ATV в жовтні цього року, - я всього лише виконував свій обов'язок".

Шандор Кепіро значився під номером 1 в списку розшукуваних нацистських злочинців, опублікованому Центром Симона Візенталя в квітні минулого року.

Вердикт у справі Івана Дем'янюка буде винесений 12 травня. Винесення вироку неодноразово відкладалося з причини поганого самопочуття підсудного.

Як і Дем'янюк, Кепіро рішуче заперечує свою провину. За його словами, він нікого не вбивав і всього лише виконував накази начальства. Між тим, в 1944 році угорський суд засудив Кепіро за військові злочини до десяти років тюремного ув'язнення. Однак незабаром після винесення вироку він був звільнений владою країни, яка в той момент все ще залишалася союзником Німеччини. Через два роки, коли при владі вже перебували комуністи, Кепіро судили знову і засудили до 14 років позбавлення волі. Вирок так і не був приведений у виконання, оскільки до моменту початку процесу злочинець емігрував до Аргентини. У 1996 році Кепіро повернувся на батьківщину, а в 2006 році його вдалося вирахувати Центру Симона Візенталя, який реалізує програму "Останній шанс". Проект, започаткований американським фондом Targum Shlishi, покликаний вирахувати нацистських злочинців, що переховуються в Австрії, Німеччині, Польщі, Румунії, Угорщині, Хорватії та в країнах Балтії.

Захищати інтереси Кепіро буде Національний правовий фонд, очолюваний членом парламенту від ультраправої націоналістичної Партії за кращу Угорщину ("Йоббік") Тамашем Нагі Гауді.

До списку розшукуваних нацистських злочинців включено ім'я ще одного угорського карателя - Каролі (Чарльза) Зентаї, нині проживаючого в Австралії. Його звинувачують в участі в масових розстрілах євреїв Будапешта влітку 1944 року.

Зараз ви читаєте новину «В Угорщині постав перед судом 97-річний нацистський злочинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути