понеділок, 13 травня 2013 15:14

Протягом тижня вінничани зможуть пройти обстеження на рак шкіри

Протягом тижня вінничани зможуть пройти обстеження на рак шкіри
Фото: gazeta.ua

Протягом 13-19 травня у Вінниці можна пройти безкоштовне обстеження на рак шкіри. Акція проводиться в рамках Всеукраїнського тижня діагностики рака шкіри.

"Смертність від раку шкіри у світі становить лише 5-7 відсотків, - розповідає Сергій Бєльц, головний лікар вінницького обласного клінічного шкірвенерологічного диспансеру. - А в Україні ці цифри більші в рази — 95-96 відсотків. Лідирують по захворюваності на меланому Крим, зокрема місто Севастополь, Миколаївська, Херсонська, Одеська області. На Вінничині за 2011-2012 роки найчастіше зверталися із Могилів-Подільського району. Вся біда в тому, що люди звертаються уже на пізніх стадіях, коли вилікувати меланому уже практично неможливо. Тому в цьому році ми будемо проводити обстеження спільно із терапевтами, окулістами та онкологами".

За останні роки смертність від раку шкіри виходить на перше місце. Все через медичну неграмотність людей та відсутність профілактичних оглядів.

"В минулому році ми виявили 100 нових випадків патологій, пов'язаних із раком шкіри, - розповідає заступник головного лікаря з оперативної частини Вінницького обласного клінічного онкодиспансеру Сергій Одарченко. - З них менше половини виявлено на ранніх стадіях, так, що хворі можуть одужати. Решті можна тільки продовжити життя. Тому ми наголошуємо на тому, щоб люди не читали поради народних цілителів, а зверталися по професійну кваліфіковану допомогу. Бо виявлена на пізніх стадіях меланома швидко метастазує і погано піддається лікуванню. За два місяці метастази можуть бути в усіх органах".

Щоб запобігти виникненню новоутворень на шкірі, лікарі в першу чергу радять не зловживати перебуванням на сонці та в солярії.

"З 10 до 16 години не рекомендоване перебування на сонці взагалі, бо якраз в цей час сонячні промені найагресивніші, - каже головний лікар клініки "Фармоза" Марина Єрохіна. - Якщо в цей час є необхідність перебувати на сонці, кожних дві години треба наносити сонцезахисний крем. Так само шкідливе й відвідування солярію, особливо в підлітковому віці. Це стосується в першу чергу людей, які мають світлу шкіру, волосся, очі, велику кількість родимок, отримували сонячні опіки або мають родичів, які хворіли на меланому".

 

Зараз ви читаєте новину «Протягом тижня вінничани зможуть пройти обстеження на рак шкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути