середа, 28 жовтня 2015 16:22

У США розсекретили випадок помилкового наказу ядерної атаки на СРСР

У США розсекретили випадок помилкового наказу ядерної атаки на СРСР
Фото: U.S. Air Force

У США розсекретили раніше не відомий випадок помилкового наказу про запуск ядерних ракет.

У розпал Карибської кризи в 1962 році особиста хоробрість і розсудливість капітана ВПС, який відмовився виконувати отримані інструкції, запобігли початку Третьої світової війни, повідомляє видання "Bulletin of the Atomic Scientists" із посиланням на учасника подій.

Описані події відбулися 28 жовтня 1962 року на чотирьох секретних ракетних базах США на японському острові Окінава. Через загострення відносин між СРСР і Сполученими Штатами рівень боєготовності військ підняли до червоного (DEFCON 2 - "на межі ядерної війни").

Капітан Вільям Бассетт (William Bassett), відповідальний за пуск офіцер, отримав наказ на запуск чотирьох крилатих ракет Mace B. Вони були оснащені термоядерними бомбами Mark 28 (потужність вибуху 1,1 мегатонни в тротиловому еквіваленті), а дальність польоту дозволяла їм вдарити по Ханою, Пекіну, Пхеньяну та Владивостоку.

Накази прийшли радіозв'язком, причому їхній шифр збігся з тим, що був у секретному конверті з інструкціями. Перевірка підтвердила істинність наказу. Аналогічні повідомлення отримали також інші офіцери, що керували пуском на Окінаві.

Однак відкривши список цілей, Бассетт виявив, що три з чотирьох цілей перебували за межами СРСР - найбільш імовірного супротивника. У той же момент йому подзвонив інший офіцер і розповів, що у його списку також дві нерадянські цілі.

Підозри у Бассетта викликало й те, що рівень боєготовності не було підвищено до DEFCON 1 ("неминуча ядерна війна"). Капітан припустив, що Окінава могла стати першою ціллю атаки радянських ракет, і у штабі на території США надіслали максимально швидкий наказ, забувши підняти рівень боєготовності. Однак жодних вибухів на базі не відбувалося.

Тоді Бассетт ухвалив рішення зупинити підготовку ракет до запуску, зателефонував до центру управління ракетами - і збрехав про те, що не отримав чіткого наказу. Крім того, капітан наказав двом озброєним солдатам застрелити лейтенанта (що тримав руку на кнопці), якщо той спробує запустити ракети без усного наказу старшого офіцера або без офіційного підвищення рівня боєготовності до DEFCON 1.

Про точний зміст розмови Бассетта з командним пунктом інформації не залишилося, але офіцери в підсумку отримали наказ не запускати ядерних ракет. Капітан в ультимативній формі вимагав від підлеглих не розповідати про інцидент.

Бассетт помер 2011 року, нікому не розповівши про цю подію. Уся інформація поки відома зі слів його колеги, пілота Джона Бордна (John Bordne). 2015 року ВПС США дозволили йому відкрити цю історію. Зараз журналісти та вчені вимагають від влади країни розсекретити офіційні документи, пов'язані з цим інцидентом.

Карибською кризою називають напружене політичне, дипломатичне і військове протистояння між Радянським Союзом і США у жовтні 1962 року, яке було викликано таємним перекиданням та розміщенням на Кубі військових частин і підрозділів ЗС СРСР, техніки та озброєння, включно з ядерною зброєю.

Крім Карибської кризи, зараз відомо чотири випадки помилкового спрацьовування систем попередження про ракетний напад. Два з них сталися в США, два - в СРСР. Усі чотири інциденти тривали не більше десяти хвилин, доводилося ухвалювати складні рішення, оскільки в разі реальності загрози необхідно було негайно ініціювати відповідно-зустрічний удар до того, як ракети противника встигли би знищити більшу частину ядерного потенціалу країни.

Зараз ви читаєте новину «У США розсекретили випадок помилкового наказу ядерної атаки на СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути