неділя, 28 вересня 2014 17:27

В Росії з 1 січня готуються заборонити Facebook і Twitter - експерт

В Росії з 1 січня готуються заборонити  Facebook і Twitter - експерт
Артем Носик. Фото: mgzaycev.livejournal.com

Блокування популярних у всьому світі американських інтернет-сервісів Google, Facebook і Twitter, яку раніше в Росії планували ввести з другої половини 2016 року, найімовірніше, почнеться вже з 1 січня 2015 року.

Про це у своєму блозі на сайті радіостанції "Ехо Москви" повідомив відомий російський інтернет-діяч, засновник і акціонер ряду великих мережевих проектів Антон Носик.

За словами фахівця, популярних зарубіжні інтернет-сервіси будуть заблоковані в Росії за методом "класичної двухходовку". Спочатку Роскомнадзор пред'явить їм свідомо нездійсненні вимоги - зареєструватися як "організаторів поширення інформації" та перенести свої сервери на територію РФ, що передбачено сумнозвісним новим федеральним законом 97-ФЗ (днями в самому Роскомнадзоре повідомляли, що такі вимоги американським компаніям вже направлені) . Потім, коли на цю пропозицію буде отримано відмову, Google, Twitter і Facebook просто відключать. Вірніше, від них відключать росіян: доступ до цих ресурсів буде заблокований з території Росії через сумнозвісний "Єдиний реєстр" і фільтри "Ростелекома".

Носик нагадує, що під дію нового російського законодавства автоматично підпадають абсолютно всі сайти в світі. Закон не обумовлює ні їх географічного місця розташування, ні громадянства власника, ні навіть мови. Будь-який сайт "зобов'язаний дотримуватися законів Російської Федерації".

"Обмежень в законі немає ніяких. Є три тисячі унікальних відвідувачів на добу, значить, изволь відповідати. Навіть якщо ти пишеш на індонезійському мовою, а твоя цільова аудиторія проживає, наприклад, на острові Ява. Або ти визнаєш над собою юрисдикцію стада баранів (російських властей - прим. Ред.), Або ми тебе блокуємо на території Російської Федерації. Саме про це і йдеться в законі", - пише Носик.

У той же час, констатує Носик, існуюча сьогодні в Росії технологія блокування сайтів із забороненим контентом все ж має уразливості, що дозволяють відвідувати їх в обхід "Єдиного реєстру" і цензурних фільтрів. Наприклад, це можливо робити через проксі-сервери, анонімайзери або VPN-тунелі.

Зараз ви читаєте новину «В Росії з 1 січня готуються заборонити Facebook і Twitter - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути