субота, 29 жовтня 2016 10:24

В Росії стало вдвічі більше політв'язнів

В Росії стало вдвічі більше політв'язнів
фото: ТАСС

Число політичних в'язнів в Росії становить 102 особи. Ще рік тому було 50.

Про це повідомив російський правозахисний центр "Меморіал".

Цьогоріч правозахисники розділили політв'язнів на два списки. В один потрапили засуджені у зв'язку з реалізацією права на свободу віросповідання, у другій - всі інші.

"Ми запровадили такий поділ, щоб російське і світове співтовариство могло краще сприйняти проблему політично мотивованого і незаконного позбавлення волі в нашій країні, а також, щоб підвищити рівень громадської солідарності з політв'язнями", - пояснюють в організації.

До першого списку потрапили звинувачені у справі Хізб ут-Тахрір кримські татари. До другого - інші громадяни України, які утримуються або засуджені в Росії: Станіслав Клих, Микола Карпюк, Андрій Коломієць, Олександр Костенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко та Сергій Литвинов. До цього списку також внесено Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі.

Правозахисники уточнили: списки неповні. У них тільки ті люди і справи, про які вдалося зібрати достатньо матеріалів, щоб зробити висновок про політично вмотивований і незаконний характер кримінального переслідування.

Читайте також: Сенцова перевели до штрафного ізолятора

"У списках немає багатьох людей, позбавлення волі і переслідування яких має ознаки незаконності та політичної вмотивованості, оскільки ми поки або не отримали необхідних матеріалів у цих справах, або ще аналізуємо їх. Немає в наших списках і тих, хто застосовував насильство проти особистості або закликав до насильства за ознаками релігії, національності, раси тощо", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 26 жовтня Верховний суд РФ підтвердив вирок українцям Миколі Карпюку і Станіславові Клиху про засудження до 22,5 і 20 років ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «В Росії стало вдвічі більше політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути