вівторок, 11 жовтня 2011 16:21

У кожній військовій частині має з'явитись власний священик-капелан

У кожній військовій частині має з'явитись власний священик-капелан

11 жовтня у Вінниці розпочалися збори священиків, які відповідають за роботу з військовослужбовцями у Збройних силах.

У кожній військовій частині й підрозділах силових органів хочуть створити посади полкового священика - капелана. Донедавна вони здійснювали духовну опіку військових лише на добровільній основі. Тепер їхнє служіння має стати невід'ємною складовою армії.

На збори прибули 40 представників всіх озброєних формувань з Вінницького регіону та 43 священики з усіх єпархій України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козацькі люльки священик тримає в церкві

"Протягом двох останніх років обговорюємо це питання. Вивчаємо приклади американських, польських, німецьких та французьких капеланів. Наша модель буде відрізнятися від європейської.  Наш капелан не буде підпорядковуватись Міністерству, а лише місцевому єпископу. Паралельно з приходом буде опікати ту чи іншу військову частину. Сьогодні  один з представників військового відділу УПЦ повідомив, що вже цього року всі священики, які належать до військових частин, будуть проходити курси в Київський військовій академії", - сказав учасник зборів протоієрей Сергій Ковтун.

На думку декого з присутніх, питання впровадження військового капелана піднято завчасно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині у школах повісять портрети священика

"При його впровадженні необхідно вносити зміни до законодавчої бази. Слід врахувати, що Україна має багато конфесій та що, згідно з Конституцією, кожна людина має право на віросповідання. Тому цьому питанню необхідно приділити набагато більше уваги на національному рівні", - сказав старший офіцер відділу інформаційно-пропагандистського  забезпечення командування Повітряних сил України Олег Татарін.

"Говорити про те, що священик має бути штатним, і брати за основу європейське капелантство  - зарано та непотрібно. Найкраще взяти модель "полкового священика", яка діяла при царській Росії. Він не був військовозобов'язаним, не мав форми, приходив до військових в богослужебному одязі та спілкувався. Віруючих серед військовослужбовців реально 1-2%. Стільки ж, як у нас в країні. Тому мають зрозуміти, зараз для нас час, коли ми повинні сіяти зерно віри", - додав керівник єпархіального відділу по взаємодії з ЗСУ ієрей Віктор Парандюк.

Завтра, 12 жовтня, священики продовжать засідання.

Зараз ви читаєте новину «У кожній військовій частині має з'явитись власний священик-капелан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути