четвер, 04 лютого 2016 11:54

В Європарламенті готують резолюцію з вимогою до Росії повернути Крим

В Європарламенті готують резолюцію з вимогою до Росії повернути Крим
joinfo.ua

Вивести війська з України, повернути Крим і припинити порушувати права людини на півострові – це основні вимоги резолюції Європарламенту щодо Криму. Її мають ухвалити 4 лютого. Про це повідомляє Радіо Свобода.

За його інформацією, напередодні основні політичні сили оприлюднили свої пропозиції щодо фінального тексту резолюції, в якій європарламентарі звертають увагу на безпрецедентний тиск на жителів Криму, дискримінацію кримських татар і порушення прав і свободи слова.

Є вимоги негайно звільнити українських політв'язнів – Олега Сенцова і Олександра Кольченка. Також є пропозиція звернутися до Ради ЄС із проханням підготувати черговий пакет санкцій проти Росії.

Є й інша думка. Наприклад, європейські комуністи закликають США, ЄС і Україну негайно припинити блокаду Криму. А ультраправі висловлюють заклопотаність дотриманням прав російськомовного населення в різних країнах.

Нагадаємо, згідно з порядком денним сесії Європарламенту, в четвер головним чином планують обговорити питання біженців у Європі. Але також є питання про дотримання прав людини в Криму – становище кримськотатарського населення на півострові.

У Криму з 25 по 31 січня перебувала делегація Ради Європи з чотирьох осіб на чолі зі швейцарським дипломатом, послом Жераром Штудманом. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що він вирішив направити делегацію до Криму для оцінки становища з правами людини на півострові.

Спостерігачі Ради Європи стали першими представниками міжнародних організацій, які отримали доступ до Криму за останні півтора року. Вони опублікують свій звіт за підсумками поїздки до Криму навесні 2016 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

Зараз ви читаєте новину «В Європарламенті готують резолюцію з вимогою до Росії повернути Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути