середа, 12 лютого 2014 15:35

У Донецьку звільняють фінансового консультанта, який одружився на Євромайдані
3

Фото: Тетяна Заровна

29-річний донеччанин Максим Гузь заявляє про те, що став об'єктом переслідування із-за політичних уподобань. На 7 лютого їх з нареченою Ганною Зуєвою, з якою хлопець познайомився на Донецькому Євромайдані, запросили в Київ на "ТРК Україна". Там повинен був відбутися запис передачі "Говорить Україна", яка присвячена Дню Закоханих. За 10 днів Максим написав на роботі заяву з проханням надати йому один день в рахунок обов'язкової щорічної відпустки. Але напередодні поїздки йому запропонували написати заяву про звільнення за власним бажанням.

"Ані мої умовляння, ані прохання менеджерів ТРК Україна не допомогли. Минулого четверга після обіду, коли я повертався з відрядження мене набрала моя начальниця і по телефону повідомила, що я буду звільнений. Я перенервував, стало погано з серцем і на "швидкій" мене доставили в Рудничну лікарню Макіївки, де я у той момент знаходився", - говорить Максим Гузь, фінансовий консультант донецького відділення "Промінвестбанку".

Нині Максим знаходиться на лікарняному. У нього неврологічне захворювання і вегето-судинна дистонія. Гузь запевняє, що за 2 роки і 4 місяці роботи у банку у нього накопичилися 24 дні невикористаної відпустки.

"Графіку відпусток у нас немає, працюю за трудовим договором, який кожні 2 місяці подовжується. Раніше, коли звертався за відпусткою, не було проблем."
Про його політичні погляди колеги Максима дізналися зі ЗМІ, які розповіли про його заручини на Донецькому Євромайдані.
"З тих пір відношення до мене змінилося, почалися підколювання, жарти. Начальство докоряло, що я багато розмовляю. А після дзвінка з телеканалу мені прийшла смс із загрозою."

Дружина Максима працює агентом з нерухомості і є приватним підприємцем, але останнім часом не має доходів. Максим виявився єдиним годувальником сім'ї з 3 людей (включаючи дитину молодої дружини).

"Загрози та знущання за схемою "я начальник і вкажу тобі місце" почалися з моменту висловлення позиції на підтримку Євромайдану, натиск і нападки міцнішали з кожним днем, і тривали два місяці - скаржиться 30-річна Ганна Гузь. - Напруга дала про себе знати, а "звільнення по телефону" стало останньою краплею."
Молоді познайомилися 24 листопада на мітингу, присвяченому євроінтеграції.

"Я побачив дівчину, яка стоїть з плакатом, підійшов до неї і поцікавився, чи не замерзла вона? Їй було холодно, і тоді я запропонував їй чашку гарячої кави. Після цього почалося наше спілкування, ми з'ясували, що кожен з нас виступає за права людини в нашій державі. Ми розділяємо європейські цінності, і хочемо, щоб наші діти і онуки жили в гідній країні", - згадує Максим.

"Революційний" брак був зареєстрований 25 січня. Молоді активісти пишне весілля робити не стали, але надали урочистості патріотичні риси. На нареченій була сукня в кольорах національного прапора.

У банку вважають, що Максим прогуляв 2 дні (минулий четвер і п'ятницю), тоді як сам він запевняє, що пів-четверга провів на роботі, а після захворів.

"Немає такої статті в КЗОТ, по якій працедавець має право звільнити за політичні, або будь які інші, не такі як у роботодавця, погляди, - коментує адвокат Тетяна Іванова. - Роботодавця взагалі не повинно хвилювати, на які майдани ходять їх співробітники. Головне, щоб вони в робочий час виконували свої обов'язки, згідно положень про трудову дисципліну і накази, які теж не можуть суперечити законодавству."

"Максимом були допущені помилки, і тепер залишається доводити, що він правомірно був відсутній на роботі, - говорить юрист Сергій Фурманюк. - Відсутність на роботі без поважних причин більше 3 годин може бути зарахована як прогул. Проте поважною причиною вважається не лише хвороба. Слід було в офіційному порядку подавати 2 заяви, на своєму екземплярі ставити відмітку і чекати письмової відповіді - або наказу про відпустку, або мотивованої відмови. Начальство має право відмовити у відпустці - це право керівника вирішувати сьогодні відправити, приміром, або через тиждень, виходячи з виробничої необхідності. Виявилось, що Максим працює фактично не у банку, а в кадровій агенції, яка прикомандирувала його у цей банк. Якщо немає запасного виходу, ніколи не звільняйтеся за власним бажанням. Віддайте це працедавцеві - знайти законну підставу."
Раніше двоє активістів Донецького Євромайдану заявили, що не зможуть більше підтримувати мирні акції, оскільки отримали відповідне попередження за місцем роботи.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку звільняють фінансового консультанта, який одружився на Євромайдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути