вівторок, 02 листопада 2010 18:41

На Дніпропетровщині пенсіонер власноруч зібрав літак (ФОТО)

 
Житель Дніпропетровщини власноруч зібрав літак. Пенсіонер зробив швидкісний аероплан, на якому катає дітвору над Дніпром.

У селі Василівка Дніпропетровської області пенсіонер Микола Ларін влаштував на власному городі мікроаеродром. Він літає до найближчого пшеничного поля. Місцева дітвора в захваті від незвичайних рейсів, що дозволяють помилуватися Дніпром, лісом і рідним селом з висоти пташиного польоту.

Польоти тривають по 15-30 хвилин.

За словами конструктора, його дітище може піднятися вгору і до п'яти кілометрів, але заради безпеки польотів і щоб не доставляти проблем професійної авіації, він обмежується висотою в сто метрів над землею.

"Перший літак я зробив у другому класі - з паперу. Запуск був ідеальний, а ось приземлилося моє творіння прямо на класний журнал. Вчителька поскаржилася батькові, і ввечері я отримав на горіхи Так, через ремінь я полюбив літаки", - поділився конструктор.

Цікаво, що у Миколи Івановича немає спеціальної авіаційної освіти. Все життя він працював у місцевому колгоспі інженером, а потім водієм вантажівки.

"У 33 роки я сконструював свій перший справжній літак. Він був розрахований тільки на одного пілота. Я літав на ньому навіть узимку, але в підсумку він згнив в городі, так як ангара в мене не було. Через кілька років я побудував ще один літак і віддав його друзям, які, щоправда, стали його використовувати у господарських цілях як вантажівку. А ось останній мій аероплан - найкращий: двомісний і з хорошим мотором від "Субару". Ще кілька днів на ньому політаю, поки погода дозволяє, і розберу його на зиму в гараж. А навесні - знову в небо ", - розповів авіатор.

Всі три літаки Микола Ларін робив за власними кресленнями, а необхідні матеріали для останнього свого дітища купував на самому звичайному господарському ринку "Курчатовському" у Дніпропетровську.

"Останній мій літак вже більш швидкісний. Брати допомогли купити мені японський мотор, і тепер я можу розвинути максимальну швидкість до 170 км/годину в небі, але, як правило, літаю з середньою швидкістю - 120-140 км/год. Усередині кабіни у мене навіть грубка є, так що при бажанні можна було б здійснювати польоти і в зимовий час, але вже вік не той, тому вирішив розібрати його до весни. Та й не так зручно тепер приземлятися стало. Влітку так добре - приземлився в пшеничне поле, посадка м'яка. А тепер урожай прибрали, землю зорали і вже приземляєшся на суцільні вибоїни, а це неприємно ", - розповів авіаконструктор.

Раніше у Рівненській області сільський вчитель фізики змайстрував одномісний літак.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «На Дніпропетровщині пенсіонер власноруч зібрав літак (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути