середа, 16 вересня 2015 14:18

В АП передали 273 справи порушень прав журналістів, скоєних з дня президентсва Порошенка

В АП передали 273 справи порушень прав журналістів, скоєних з дня президентсва Порошенка
Фото: vashgolos.net

Представники кількох медіаорганізацій передали в АП 273 справи про порушення прав журналістів, скоєних на підконтрольній українській владі території України з дня президенства Порошенка.

Вони вимагають від президента сприяти розслідуванню цих порушень та відзвітувати про результати.

Представники Національної спілки журналістів України, ГО "Телекритика", ГО "Центр UA", ГО "Інститут масової інформації" у річницю викрадення журналіста Георгія Гонгадзе нагадали президенту про складну ситуацію із свободою слова в країні.

"Ми передали в Адміністрацію президента 273 кейси про порушення прав журналістів з початку президентсва Петра Порошенка, скоєні на підконтрольній українській владі території України", - заявляє Ірина Чулівська, представниця ГО "ІМІ".

"Хоча ми заздалегідь передали в Адміністрацію Президента деякі кейси, відповіді щодо них ми сьогодні не отримали. Відповіді були дуже загальні", - розповідає Леся Ганжа, представниця ГО "Центр UA".

"Порушення проти журналістів - це фактично таке саме порушення, як і проти будь-якої людини. Лише з однією відмінністю. Порушення проти журналіста відбувається демонстративно, на телекамери, на всю країну. Тобто чиновники на всю країну демонструють, що вони можуть вас вигнати з кабінета, можуть побити, можуть знищити ваше майно. І такі справи не розслідуються. Більше того, такий чиновник ще може піти на підвищення та отримати державні нагороди, і такі випадки є. Ми наполягали на тому, щоб з нами зустрілися не заступники Адміністрації президента, не прес-секретар, а сам президент. Але у нього в цей час було заплановане покладання квітів до пам'ятника загиблим журналістам. Для мене це вибір між конструктивом та символізмом", - говорить Ганжа. 

Представниця НСЖУ Тетяна Котюжинська розповідає, що іноді слідство закриває справу через "відсутність складу злочину" лише через те, що слідчий не зміг додзвонитися до ймовірного зловмисника.

"Іноді слідчі спеціально ведуть слідство так, щоб справа провалился у суді, щоб суддя закрив справу, або, щоб зловмисник отримав штраф. І робиться це спеціально", - наголошує Котюжинська.

За словами медійників, нині під великим тиском громадських організацій створюється робоча група із розслідування порушень прав журналістів, до якої мають увійти правоохоронці, представники АП та журналісти. Перші звіти щодо порушень прав журналістів вона має надати 23 листопада. 

 

Зараз ви читаєте новину «В АП передали 273 справи порушень прав журналістів, скоєних з дня президентсва Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути