вівторок, 24 березня 2009 20:16

В Американців нова мода: обіди на смітниках (ФОТО)
9

Останніми роками в Америці стрімко зростає кількість людей, які спеціально шукають їжу на смітниках. Це не бомжі і не хворі люди. Це фрігани. Рух фріганів виник в Америці наприкінці XX століття. Слово "фріган" (freegan) утворене з двох англійський слів: "free" (безкоштовно) і "vegan" (строгий вегетаріанець).

Спочатку фріганизм був одним з радикальних видів вегетаріанства. Як відомо, вегетаріанці не споживають продуктів тваринного походження. Фрігани також дотримувалися вегетаріанської дієти, проте залишили собі невелику лазівку: їсти м"ясні продукти можна, якщо вони дістаються тобі безкоштовно.

З часом фріганізм відокремився від вегетаріанства і став самостійним суспільним рухом. Фрігани почали здобувати на смітниках не тільки м"ясо, але і інші продукти, а також одяг, побутову техніку і взагалі все, що необхідне для життя.

Вони лізуть в сміттєві контейнери не тому, що не можуть собі дозволити купити продукти в магазині. Фріганизм для них - це стиль життя, свого роду філософія.

Дослідники західної економіки давно вже б"ють тривогу. За підрахунками фахівців, від 27 до 50% продуктів харчування, які надходять у продаж в США, так і не доходять до споживача і потрапляють на смітник. Причому дуже часто ці продукти не прострочені, а цілком придатні до споживання. Наприклад, якщо у великій партії помідорів, що поступили в контейнері, декілька плодів виявляється зіпсованими, то в смітник відправляється вся партія. Викинути контейнер для компанії дешевше, ніж найняти людину, яка сортуватиме овочі.

Фрігани, велику частину яких складають освічені молоді люди лівих поглядів, вважають, що за ситуації, коли в країнах, що розвиваються, люди вмирають з голоду, викидати мільйони тонн їстівної їжі в смітник - це злочин.

Порочність капіталістичної системи вони намагаються довести не словом, а справою. Здобуваючи їжу в сміттєвих баках, вони наочно показують суспільству, що не слід бути такими марнотратними.

У Америці число фріганів стрімко зростає. За свідченням російських емігрантів в Нью-Йорку, журналісти шикуються в довгі черги, щоб узяти інтерв"ю у лідерів руху, а на показові "походи по смітниках" приходить 2-3 фрігана, декілька знімальних груп і десяток "акул пера".

За матеріалом Webefir.com
Зараз ви читаєте новину «В Американців нова мода: обіди на смітниках (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути