четвер, 29 березня 2012 13:55

В афганських родинах дівчаток усе частіше перевдягають хлопчиками
9

Фото: Фото: thevine.com.au
16-річна дівчина перевдягнена хлопцем: друга з правого боку
Азіта розмовляє з дочкою, перевдягненою у сина
15-річна Захра не хоче знову ставати дівчинкою.

В силу багатьох соціально-економічних причин більшість афганців хочуть, щоб у них народився хоча б один хлопчик. Ті, у кого синів немає, часом вдаються до давньої традиції - одягають хлопчиками дочок.

В Афганістані є навіть ціла традиція "бача пош", що в перекладі означає "переодягнена хлопчиком", позповідає BBC.

В дитинстві Азіта Рафхат і сама перевдягалася хлопчиком.

Сина у Азіти Рафхат немає, і щоб люди над нею не насміхалися, вона пішла на радикальний крок - коротко постригла одну з дочок й одягла її як хлопчика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Афганістані жінка задушила невістку, бо та народила 3-х дівчаток

"Хто б не прийшов в наш будинок, вони завжди казали: "Як шкода, що у вас немає сина". І ми подумали, що є сенс переодягти одну з наших дочок, тим більше, що вона і сама цього хотіла", - розповідає Езаттула Рафхат, чоловік Азіти.

Сім'я Рафхат не унікальна: подібне відбувається в багатьох афганських сім'ях протягом багатьох років. Дівчаток, одягнених як хлопчики, нерідко можна зустріти на афганських ринках. Батьки або опікуни переодягають їх, щоб дівчатка могли виходити на вулиці, працювати і годувати сім'ю.

Такі діти, яким на вигляд від п'яти до 12 років, продають на вулицях воду або жуйки.

У 17-18 років дівчатка, виховані як хлопчики, переходять до традиційного способу життя афганських жінок. Але перебудуватися часто не так вже просто. Так, Елахі з міста Мазарі-Шаріф на півночі Афганістану, до 20 років росла як хлопчик, тому що сина в її родині не було. Тільки два роки тому, коли вона вступила в університет, Елахі почала носити жіночий одяг і зачіску. Однак жінкою, за її словами, вона повною мірою себе не відчуває. Звички у неї швидше чоловічі, заміж не хоче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Афганістані жінок за подружню зраду ув'язнюють на 10 років

"У дитинстві мої батьки переодягли мене в хлопчика, бо брата в мене не було. І дотепер я могла виходити на вулицю, грати з хлопцями, у мене було більше свободи", - згадує вона, даючи зрозуміти, наскільки небажаним стало для неї звернення до традиційної гендерної ролі.

"Якщо мої батьки змусять мене вийти заміж, я помщуся за всі прикрощі афганських жінок і стану бити чоловіка так, що йому доведеться щодня тягати мене в суд", - загрожує Елахі.

У той же час, деякі афганські жінки кажуть, що, завдяки перевдяганню, вони користувалися таким ступенем свободи, про яку не могли і мріяти як дівчатка.

Зараз ви читаєте новину «В афганських родинах дівчаток усе частіше перевдягають хлопчиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути