середа, 03 листопада 2010 18:07

Уряд хоче завод з переробки токсичних відходів за €170 млн

Уряд хоче завод з переробки токсичних відходів за €170 млн
На території Україні відсутні технології з утилізації токсичних відходів. Тому Міністерство охорони навколишнього середовища Україна розглядає можливість побудови заводу з переробки таких відходів.

Про це на прес-конференції заявив директор державного Національного центру поводження з небезпечними відходами Андрій Любімов.

За його словами, згідно останньої інвентаризації, кількість непридатних пестицидів в країні складає 21,8 тис. тонн, хоча офіційна цифра становить 19 тис. тонн. Тому будівництво заводу - це потрібне питання.

"Враховуючи те, що в нас крім непридатних пестицидів типу гексахлорбензолу, в Горлівці є ще мононітрохлорбензол, є цілі озера рідких полімерів, є сотні тисяч тонн кислих гудронів у Львові, то завод буде рентабельним і таким, що окупається. Його будівництво вигідно тим, що собівартість робіт зі спалювання і перевезення токсичних речовин буде знижена відсотків на 30% від того, що ми маємо на сьогодні. Але потрібно розуміти, що це серйозне капіталовкладення", - сказав Любімов і відзначив, що потрібно розглядати можливість побудови великого заводу, оскільки на маленьких заводах складно забезпечити екологічну безпеку.

Любімов припустив, що ціна заводу може коливатися від 10 до 170 млн євро залежно від потужності. Малопотужний завод можна побудувати за 4-5 місяців, великий - до 5-ти років.

"Але є ризик, що після того, як ми знищимо пестициди, а завод буде налаштований тільки на них, то ми отримаємо ту ж картину, що в Європі: завантаженість на 15-20%", - зазначив директор центру.

Заступник директора Департаменту екологічної безпеки Мінприроди Олександр Посмітний повідомив, що раніше в Україні діяло підприємство по знищенню токсичних відходів "Елга".

"Але його перевірка дала такі результати, які нас просто шокували. Дане підприємство технологічно не було здатне утилізувати пестициди. На сьогодні на власника заводу заведено кримінальну справу за двома статтями. Він затриманий. На території "Елги" знаходиться неутилізована тара. Зараз стоїть питання, де і коли її утилізують. Підприємство позбавлене ліцензії. Основна територія не представляє небезпеки за винятком полігону, на якому проводяться відбори проб, знімається верхній шар землі і встановлюється, що ж вони там ховали. Мабуть, саме сюди і скидалися відходи, які завод через відсутність необхідного обладнання, не міг утилізувати", - сказав Посмітний.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Уряд хоче завод з переробки токсичних відходів за €170 млн ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути