четвер, 12 травня 2016 15:12

Юрист розповіла, як повернути заморожені депозити кримчанам

Юрист розповіла, як повернути заморожені депозити кримчанам
ua-ekonomist.com

Повернути заблоковані депозити переселенців з Криму можливо. Для цього юристи пропонують подавати позов до банку через порушення прав споживачів. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Ганна Рассамахіна юрист Української гельсінської спілки. Переїхала з Криму до Києва влітку 2014-го року. У столиці надає юридичні консультації переселенцям з Криму та Донбасу.

Проблема із замороженими депозитами кримчан досі не залагоджена. Переселенцям ще з 2014 року заблокували рахунки і не повертають гроші. В одному з банків пояснюють це закриттям філіалів на окупованих територіях. Також у фінустанові чекають відшкодування, яке їм було завдане окупацією Криму.

"Є ще такий момент: громадянські позови, до яких належить повернення депозиту, в Україні подаються за місцем знаходження відповідача - банка. Як правило, ці суди виносять рішення, яке їм "надиктовує" банк. Виграти такі справи неможливо", - пояснила Ганна Рассамахіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наше найбільше досягнення — розблокування пенсійних і зарплатних карток"

"Але в одній подібній справі ми пішли іншим шляхом. Подаємо позов через порушення прав споживачів. Такі справи розглядаються за місцем знаходження позивача, клієнта банку. Тому ми зараз подали перший позов - у Києво-Святошинський районний суд. Там у нас пенсіонерка не може гроші повернути. Сподіватимемось: цей суд буде більш об'єктивнішим і ми виграємо першу подібну справу", - сказала юристка.

Нагадаємо, одразу після проведення псевдореферендуму в Криму 2014 року всі банківські карти та рахунки людей були заблоковані. Через декілька місяців більшість банків розблокувала рахунки. Утім, досі лишаються фінансові установи, які не повертають депозити переселенцям.

Зараз ви читаєте новину «Юрист розповіла, як повернути заморожені депозити кримчанам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути