субота, 14 квітня 2012 14:34

Унікальну 4-метрову писанку у вигляді глобуса зробили зі скловолокна
8

Фото: Фото: Любов Карнарук

13 квітня на Соборній площі в Черкасах встановили велетенську писанку. Її розміри: 4 метри у висоту і 3 в ширину. Яйце зроблене зі скловолокна і розміщене на спеціальній підставці.

Вся композиція нагадує глобус. Таким був авторський задум: писанка символізує Землю. Орнаменти нанесені червоним, жовтим, зеленим та білим кольорами. Писанку для Черкас розмалювала майстриня Ольга Мартинова. Яйце буде представляти Черкащину на фестивалі писанок в рамках всеукраїнського "Параду вишиванок" до Дня Незалежності. Створення писанки зайняло близько півтора місяця.

"Підготовчі роботи ми розпочали ще у лютому, – розповіла голова Черкаського обласного осередку Національної спілки народних майстрів України Ольга Мартинова. – Розкреслювати орнамент мені допомагав син, який за освітою архітектор. Адже маленьке яйце я знаю як ділити на дольки, а от з такими розмірами важкувато. Щодо фарб – то такі використовуються для зовнішніх робіт, тому працювати доводилось у респіраторі".

За словами майстрині, орнамент на писанці притаманний для Черкащини. На ній зображені ружа – символ постійного руху, "богові ручки", рослинні мотиви – як символ урожаю, достатку, сварга – символ життя. А кольори святкові та позитивні – зелений, червоний, жовтий та білий.

"А як іграшка, ви подивіться. А переживали, а лаяли і наїжджали всі, - радіє Ольга Михайлівна, торкаючись писанки. - Я не хімік і не технолог, не могла з фарбами розібратися. На одну нанесли іншу, яка з нею не сумісна. Від цього здулися дві великі квітки. Довелося все зішкрібати і наносити знову".

У п'ятницю по обіді писанка огороджена парканом. Ніхто не минає її не зупинившись. Дехто фотографується біля неї. Тетяна Сайченко, 23 роки, фотографує писанку на мобільний телефон.

"Писанки таких розмірів ще не бачила. Дизайн цікавий, аби ще хто розказав, що означає кожен орнамент", - сказала Тетяна.

Олександр Тригуб, 62 роки, з Чорнобаївського району каже, що хотів би і в себе в дворі поставити таку: "Я б цю писанку, аби вона менша була, вкинув у машину і вдома поставив. Дуже мені сподобалася. Тільки боюся що не довезу по наших дорогах".

Дві жіночки років по 50 задивилися на орнамент:

"Гарно. Аби ще чогось наша молодь не подомальовувала", - сказала одна жінка.

Троє хлопців-школярів з портфелями на спинах обходять писанку двічі по колу.

"Хлопці, а як думаєте: вона крутиться?"

Офіційне відкриття писанки заплановане 14 квітня, о 12.00 год, в рамках відкриття виставки писанок виготовлених на майстер класах. Писанка-глобус красуватиметься на Соборній площі до 9 травня. Потім її відвезуть у музей просто неба в Пирогово. На День Незалежності пройде парад писанок-велетнів з усіх областей України і буде визначено найкрасивішу.

Зараз ви читаєте новину «Унікальну 4-метрову писанку у вигляді глобуса зробили зі скловолокна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути