понеділок, 24 жовтня 2016 14:08

Українські діти в Африці вчаться без підручників

У Південно-Африканській Республіці живуть 1000 українців, за підрахунками посольства України.

"Українців там удвічі більше. В Кейптауні проживають понад 500 наших громадян. Українська діаспора ще формується", - розповідає Дзвінка Качур порталу СВІТUA.

 

Офіційно громадську організацію "Українська діаспора в ПАР" зареєстрували 30 липня 2015 року. Вона має осередки в Йоганнесбурзі, Преторії і Кейптауні.

"Тут немає жодної української церкви чи культурного центру, які традиційно є центрами гуртування українців закордоном, - каже Дзвінка. - Українці гуртуються переважно навколо посольства. Воно в Преторії, за 1500 кілометрів від Кейптауна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не бачу сенсу спати роками на підлозі на матраці" - Олена Базулина розповіла, чому не хоче жити в Нью-Йорку

 

Дзвенислава живе у ПАР з 2011 року разом із чоловіком та двома дітьми. Жінка працює у сфері соціального розвитку громад і досліджує теми, пов'язані з громадськими організаціями.

Більшість українців у ПАР відкрили власні справи або працюють у сімейних підприємствах своїх південно-африканських родин.
У ПАР платні всі дитсадки, школи та університети.

У Кейптауні працює українська школа для дітей 3-12 років. Більшість учнів - зі змішаних сімей українок і африканців. Уроки проводить вчителька Ірина Кривош у себе вдома. Вона самостійно розробляє програму. Діти вчать абетку, читають казки, є уроки співів та театральних постановок.
Заклад фінансують батьки учнів. Підручників нема. Діти вчаться за ксерокопіями.

"Коли ми формували групи, то вік відігравав не головне значення, - розповідає Дзвенислава Качур. - Деякі діти зовсім не розмовляють і не розуміють української. Інші розуміють, але не говорять. Деякі говорять вільно. Тому ми зробили змішану вікову групу. Школу відвідує моя чотирирічна донечка Квітка".
Українська громада в ПАР планує відкрити свою школу у найбільшому місті республіки - Йоганнесбурзі.

Зараз ви читаєте новину «Українські діти в Африці вчаться без підручників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути