понеділок, 08 лютого 2016 15:22

Українські абітурієнти цілеспрямовано обирають корумповані ВНЗ - дослідження

Українські абітурієнти цілеспрямовано обирають корумповані ВНЗ - дослідження

Українські абітурієнти цілеспрямовано обирають корумповані вузи з неякісною освітою. Випускники хочуть вступити туди, де потрібно менше вчитись. Про це Gazeta.ua повідомили в аналітичному центрі CEDOS, що досліджує суспільні процеси в освіті.

"Одним із найголовнішим недоліків є попит на неякісну освіту серед абітурієнтів та їхніх батьків. Часто випускники шкіл обирають виші та спеціальності, де легше вступити та вчитись, а інколи навіть саме через те, що в них можна платити хабарі", - говорить Gazeta.ua Єгор Стадний, виконавчий директор CEDOS.

За його словами, такі тенденції є у всіх країнах, однак в Україні це явище зросло до неприпустимих масштабів.

"Ключ до зниження попиту на неякісну освіту знаходиться у реформуванні шкільної освіти, профілізації старшої школи, якісно новому наповненню програм, а також фаховій допомозі у виборі вишу. Нам потрібно запроваджувати інститут радників, людей, які здатні проаналізувати тенденції на ринку праці та розказати про перспективи школярам і їхнім батькам, пояснити що передбачають різні наукові дисципліни, які є в університетах. А також розповісти, чим відрізняється навчання в університеті від навчання у школі. Ці та інші заходи значно підвищать рівень усвідомленого вибору університету", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили сайт, де фіксують усі правопорушення українських ВНЗ

На думку експерта, реформа вищої освіти вже розпочала орієнтувати університети на кінцеві результати.

"Проте мейнстрімом залишається принцип, за яким компонування предметів, блоків і освітніх програм майже не бере до уваги того кінцевого результату, який потрібно досягнути. Студенти мають розуміти, які саме знання та навички мають можливість отримати на конкретній програмі. Для цього потрібно регулярно зустрічались із її випускниками та роботодавцями. Тоді їхня мотивація до навчання зростатиме, тобто попит на неякісну освіту знижувався", - додав Стадний.

Нагадаємо, Кабмін виділив 500 мільйонів на фінансування ПТУ , які спрямують обласним бюджетам. Їх розподілятимуть між містами обласного значення, де є обмеженість ресурсу.

Зараз ви читаєте новину «Українські абітурієнти цілеспрямовано обирають корумповані ВНЗ - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути