вівторок, 20 грудня 2011 21:26

Українська інтелігенція заявила, що хоче бути наступницею Гавела

Українська інтелігенція заявила, що хоче бути наступницею Гавела

Приклад першого президента Вацлава Гавела нагадує про те, що демократія є нашою спільною спадщиною, яку маємо плекати та культивувати в житті на шляху до спільної Європи. Так говорять представники національної інтелігенції, об'єднані в ініціативу "Першого грудня".

"Відхід Вацлава Гавела повинен підкреслити в очах світу його великий урок доброти, порядності та безкорисного служіння народові", — йдеться у скорботному слові "Вінок Вацлаву Гавелу" ініціативи "Першого грудня", оприлюдненому у зв'язку із смертю відомого чеського громадсько-політичного діяча.

Представники національної інтелігенції пишуть: "Сумна звістка про відхід Президента Чехії Вацлава Гавела спонукає нас сказати слово, яке носилося в повітрі ще за його життя. Посткомуністичний період нашої історії тягне за собою смугу брудної політики. У багатьох людей в Україні складається хибне уявлення, що політика є брудною у самій своїй суті. І тут напрошується аргумент — приклад Вацлава Гавела".

ФОТОРЕПОРТАЖ: Тисячі чехів на вулицях поминають першого президента Вацлава Гавела

"Найважливіше для Гавела, — зазначають вони, — було позбутися стереотипу, насадженого комунізмом, застосування методів війни у всіх сферах, у тому числі в гуманітарній. Президент Гавел з'єднав навколо себе інтелектуалів, які дотримуються демократичних та моральних принципів. Вони звичні розв'язувати завдання, уникаючи насильницьких методів. Це важче, зате надійніше в сенсі оздоровлення суспільства. З часом виявилося, що моральна політика дає і кращі економічні результати".

За їх словами, Гавел, дисидент, який очолив демократичну Чехію після падіння комуністичного режиму, підтвердив християнську істину про силу, яка ховається в слабкості.

Представники ініціативи "Першого грудня", де є і учасники дисидентського руху, наголосили: "З часом люди переконуються, що та сила дає тривалі результати. Народ знову обирає демократичного президента, який не уміє і не хоче себе поставити на королівський трон. Зате він твердий і непоступливий в обстоюванні моральних принципів, тихих, не афішованих, але твердих, як закон. Суспільство оздоровлюється і повертається до норми, закоріненої в національній традиції".

"Українцям Гавел — добрий, близький сусід, глибоко переконаний, що демократія є нашою спільною спадщиною, яку маємо плекати та культивувати в житті на шляху до спільної Європи", — наголошено у скорботному слові.

"В останньому поклоні складаємо Вацлаву Гавелу, Людині і Президентові, вінок пошани і вдячності за те, що ми були його сучасниками. Ми хочемо бути його наступниками",— зазначили моральні авторитети країни.

Нагадаємо, що створена в 20-ту річницю референдуму ініціативна група "Першого грудня", до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції - В'ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський - має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.

Зараз ви читаєте новину «Українська інтелігенція заявила, що хоче бути наступницею Гавела». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути