понеділок, 21 березня 2011 22:00

Українці готові повернутись у Японію вже через місяць
7

Фото: Фото з особистого архіву Олександра
Ринок, який зник після цунамі

В четвер 17 березня вночі в аеропорту "Бориспіль" приземлився "Боїнг", зафрахтований урядом для евакуації українців, які після землетрусу вирішили повернутись додому. Серед 137-ми пасажирів "Боїнгу" був 27-річний киянин Олександр Бібко.

"Перед відльотом в Україну я два дні простояв у черзі за міграційною карткою. Китайці і араби казали, що в Японію більше не повернуться. А всі українці кажуть, що вже через місяць знову будуть у Токіо. В Японії практично немає безробіття. Будь-хто може влаштуватися на роботу. У "McDonald's" перевертаєш котлети 4 дні на тиждень — за це платять 800 доларів на місяць", - пояснив Олександр.

Олександр, один з чотирьох найкращих студентів України, два роки тому виграв грант японського Міністерства освіти серед знавців японської мови. Отримав стипендію на навчання в японському Національному університеті Цукуба. Після землетрусу вирішив повернутись до Києва. Він мешкає із мамою Лідією Петрівною на Троєщині. З Японії привіз багато фотографій.

"На Новий рік до мене приїжджала мама. Ми пішли на ринок, що стояв прямо на океанському узбережжі. В Японії продається переважно сира риба. На базарі її виставляють у день вилову. Величезний вибір морепродуктів — кальмарів, крабів. Ми з мамою пробували їх прямо на ринку. Для матері японська їжа надто гостра, а мені подобається. Цей базар повністю змило цунамі", - пригадав українець.

Олександр показав знімок — підсвічена вежа в Токіо, схожа на Ейфелеву. Розповів, що після землетрусу в неї відламалась верхівка. На фото з сімейного альбому Олександра вона ще ціла.

У Цукубо в Олександра Бібка залишилися друзі — Якіро, його дружина Хіроко та їхній 4-річний син.

"Якіро працює в лікарні, робить томографію, Хіроко домогосподарка. Вони — представники середнього класу, але мають яхту, дачу в горах. У Японії - традиційно маленькі квартири, люди зовсім не мають землі. Та в Якіро навіть є город, на якому він вирощує капусту. Моїй мамі він подарував велику коробку з овочами й салатами. В Японії дуже цінують подарунки, до яких доклали рук. Мама вчила Хіроко варити борщ. Зробила їм голубці й шубу. Ми дуже довго шукали в магазині оселедці, в Японії немає солоної риби. Коли подружки Хіроко спробувала наші голубці, вони попакували їх у судочки — й забрали додому", - розповів Олександр.

Зараз ви читаєте новину «Українці готові повернутись у Японію вже через місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути