пʼятниця, 28 травня 2010 15:56

Україна не буде повертатися до 10-річного шкільного навчання

Україна не буде повертатися до 10-річного шкільного навчання

Профільне навчання в старшій школі має стати обов'язковим у системі 12-річного освіти в Україні, вважає президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень.

"Діти повинні закінчувати 9 клас і йти до профільних школи, які можуть називатися ... профільними ліцеями", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

"Використання профільного навчання дозволить, з одного боку, орієнтуватися на таланти, з іншого - задовольнити потреби в майбутній професії", - пояснив Кремень.

За його словами, планується розподіл школярів з шести профілями: фізико-математичний, природничий, технологічний, гуманітарний, спортивно-фізкультурний та художній.

Крім того, на переконання Кременя, в Україні середня освіта не повинна бути меншою за 12 років.

"Школа повинна бути, як мінімум, 12-річною. Справа не в тому, щоб просто розтягнути 11-річну школу ще на один клас. Коли ми говоримо про 12-річну школу, то маємо на увазі, що вона має бути якісно новою ", - сказав він.

Разом з тим, Кремень підкреслив, що ще рано судити про те, виправдала себе 12 - річна система освіти чи ні, оскільки минуло тільки 9 років з моменту його введення, і ще не випустилися ті школярі, які почали по ній вчитися.

Про те, що до 10-річної освіти не варто повертатися заявив і міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

"Проблема дуже складна. Але точно вам скажу, що до десятирічки ми не повернемося, інакше наша школа буде неконкурентоспроможна", - сказав міністр на прямій лінії в "Комсомольській правді в Україні".

Табачник відзначив, що існує проблема профільності шкіл.

"Досі Міністерство освіти та всі його попередні керівники практично нічого не зробили для створення реальної профільної школи. У нас навчальні заклади оголошують себе екологічним або правовим ліцеєм, роблять гарну вивіску, вводять пару факультативів, щоб батьківський комітет міг збирати гроші на благоустрій, а насправді нічого не робиться ", - пояснив він.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Україна не буде повертатися до 10-річного шкільного навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути