вівторок, 30 липня 2013 16:39

Українську статую Свободи і оголену алегорію Весни поставлять в Тернополі
12

Фото: Фото: Андрій Янович

12 нових паркових скульптур для Тернополя зробили за 7 днів експромт-симпозіуму майстри з різних куточків України. Відтепер в місті стоятимуть українська статуя Свободи, оголена дівчина-Весна, бородатий Кобзар та кіт на подушці.

„В Тернополі люди релігійні, коли підходять до моєї скульптури кажуть, що то Матінка Божа. Але насправді це жіноче обличчя-Свобода. Америка має свою статую Свободи, а це, можна говорити, українська Свобода. Вона оточена книгою історії, черепом, що символізує сенс життя та змієм – символом мудрості", ? розповів Gazeta.ua скульптор Тарас Король, з Червонограда, Львівської області.

Скульптор зазначає, що, врешті, люди бачитимуть в роботі, те, що підказує їм фанатазія.

„От є у Львові пам?ятник Федорову, то на нього кажуть – „попрошайка", бо з витягнутою рукою. Зараз готуємо для одного міста скульптуру Тараса Шевченка зі свічкою в руці, то вже чули версію, що то він не свічку, а склянку в руці простягає. Кожен бачить в скульптурі те що хоче", ? каже Король.

42 річний Сергій Кляпетура з Кам?янця-Подільського видовбав з кам?яної брили постать оголеної жінки.

„Це образ весни, що пробуджується. Така собі красива дівчина, яка вже прокинулася, але ще напівлежить, дрімає, не до кінця відійшла від сну", ? каже автор.

Всі скульптури під час симпозіуму виконували з вапняку. З часом він темніє і стає твердішим. З такого ж каменю виконані більшість постаментів XVIII-XIX ст, що збереглися до наших часів на старих кладовищах в Західній Україні. 35 років тому з вапняку творили автори попереднього планеру скульпторів, що відбувався в Тернополі. Один з його учасників – 62 річний Григорій Кудлаєнко став учасником і цьогорічного симпозіуму. Однак під час роботи над скульптурою в парку йому стало зле. Зараз він перебуває в реанімації місцевої лікарні з діагнозом „інфаркт".

Зараз ви читаєте новину «Українську статую Свободи і оголену алегорію Весни поставлять в Тернополі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути