пʼятниця, 30 травня 2014 13:10

Україна змінила Європу - Снайдер

Україна змінила Європу - Снайдер
Тімоті Снайдер. Фото:istpravda

Українська еліта не готова пропонувати Заходу дієві рішення. Проте громадяни України нічим не відрізняються від решти європейців за рівнем громадянської свідомості.

Про це розповів в інтерв'ю для журналу "Країна" американський історик Тімоті Снайдер.

"Українці боролись за давно забуті демократичні європейські цінності. Україна попередила Стару Європу, аби та не стала надміру практичною, цинічною і цінувала те, що уже давно має, - демократію. Захід так довго користується своїми правами і свободами, що уже й не уявляє, що за них доведеться колись боротись. Європейці за свою свободу вмирати не хочуть", - переконаний екперт.

За його словами, Україна змінила Європу.

"Нарешті прийшло усвідомлення, що Україна - ключова держава регіону. Після Росії - це друга найбільша пострадянська держава. Також це єдиний край, де не діє авторитарний режим. Якщо Україна стане стабільним, розвиненим та демократичним регіоном, то це буде своєрідним підсумком боротьби з комуністичною спадщиною всієї Східної Європи. Від Брюсселю до Москви розуміють такий розвиток подій. Показавши свою політичну суб'єктність, Україна змінить усі розстановки сил на європейському континенті. Вона може стати основним центром Східної Європи".

Повну версію інтерв'ю читайте в журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Україна змінила Європу - Снайдер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути