пʼятниця, 14 жовтня 2011 15:08

Учені знайшли фабрику фарби віком 100 тис років
6

Фото: Фото: M. Haaland

Знайдені в ПАР кам'яні інструменти і мушлі зі слідами пігментів розповіли про один з найбільш ранніх прикладів сучасного, тобто абстрактного та художнього мислення в людини.

Різні інструменти, що застосовувались Homo sapiens для виготовлення фарб, як і самі природні пігменти, були виявлені в південноафриканській печері Бломбос (Blombos Cave) три роки тому. Однак відразу неможливо було зробити однозначний висновок про призначення цих матеріалів. Наприклад, червону охру, природний барвник, люди кам'яного століття серед іншого використовували як зміцнюючу добавку до клею.

Тепер міжнародна команда археологів завершила ретельне вивчення, порівняння та оцінку всіх артефактів. Учені прийшли до висновку, що в даному випадку перед нами свого роду фабрика з виробництва фарб, датована 100 тисячами років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії знайшли могилу середньовічної відьми

Версія з приготуванням клею або якоїсь мастики, що включала пігменти, була відкинута. Це саме фарби, які наносились, ймовірно, на тіло або на різні предмети, а може бути, навіть і застосовувались для малювання картин на стінах печер (хоча настільки старих малюнків у тій місцевості поки не знайдено).

За інформацією BBC News, знахідки в Бломбосі включають у себе шматочки пігментів червоного й жовтого кольору, ємності, зроблені з черепашок (із залишками охри всередині), шліфувальні камінці й кістяні лопатки, необхідні для перетирання матеріалу, тобто перетворення мінералів у порошок і пасту, інструменти, зроблені з кварциту. Крім того, вчені знайшли сліди домішок (вугілля, тваринний жир), які додавали у фарбу стародавні художники.

Зауважимо, найдавніші знахідки (хоча не безперечні) застосування людиною фарби датуються 200 тисячами років тому, а зародження мистецтва та писемності - 60-75 тисячами років. Таким чином, перед вченими розкривається картина поступової еволюції свідомості людини та її образного мислення.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли фабрику фарби віком 100 тис років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути