субота, 23 лютого 2013 15:14

"У вчителів історії на Сході та Заході різне бачення минулого України" - львівська викладачка

"У вчителів історії на Сході та Заході різне бачення минулого України" - львівська викладачка
ФОТО: unian.net

Вчителька історії загальноосвітньої школи №3 міста Львова Ольга Чапуріна пояснила Gazeta.ua чому діти в Україні виростають із різними героями.

"Усі вчителі історії вчать дітей за звичайною шкільною програмою? затвердженою міністерством освіти України, - сказала вчителька. Це від первісного світу до сучасності. Але різні вчителі ставлять різні акценти у вивченні історії. І справді є такий факт, що на заході вчителі приділяють більше уваги героям Галичини, а на сході своїм героям. У Львові це однозначно патріоти української держави — Степан Бандера та Роман Шухевич. Якщо брати сучасників — то це В'ячеслав Чорновіл та Василь Стус".

Жінка пояснила чому для різних українців патріотизм — це різні поняття.

"У вчителів сходу і заходу різне бачення минулого України, - сказала Чапуріна. - Для когось Червона армія — це герої-переможці, а для когось радянська влада — це не зовсім є правильним. Так вийшло, що історія Cходу і Заходу йшла у різні сторони. Схід під Росією, а Західна Україна під Польщею. Різні цілі, різні герої. Звідси й таке відбувається".

Жінка розповіла, що у Львові є якісний підручник з історії, який не затверджують у міністерстві освіти.

"У вигіднішому ракурсі теперішнє міністерство освіти намагається виставляти радянських героїв, - пояснила викладачка. - Але у нас є досить хороший підручник історика Закалюка Андрія, який є хорошим спеціалістом. Але ця книга не має грифу від міністерства освіти. Він висвітлив ті сторінки, які не висвітлюються в офіційних підручниках. І тому офіційно ми не маємо права по ньому викладати. Але це чесний підручник"

Також вчителька пояснила про різні погляди на історію.

"Не можна говорити, що офіційна історія не правдива, а неофіційна правдивіша, - говорила Ольга Аркадіївна. - На один і той самий факт можна дивитися із різних боків. Для когось то буде плюс, а для когось мінус. От бандерівці для когось — це герої, які захищали українців, прагнули до створення незалежної держави, а для інших — це бандити й убивці".

Зараз ви читаєте новину «"У вчителів історії на Сході та Заході різне бачення минулого України" - львівська викладачка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути