неділя, 02 лютого 2014 21:50

У Варшаві розповіли про Україну мовою плакатів
17

Мистецько-політичну акцію провели українці учора вдень у найлюдяніших місцях столиці Польщі. Українські студенти та працююча молодь тримали плакати і транспаранти польською та англійською мовами.

"Ціна за свободу? 6 убитих, 30 зниклих, 116 заарештованих, більш ніж 2000 поранених", "Підтримка польських сердець відгукнулася подякою України", "Стоп кривавому режиму Януковича"  – написано на плакатах і транспарантах. Перехожі підходять, читають, цікавляться у демонстрантів актуальною ситуацією в країні.

‒ Мій дідусь – батько моєї матері – був на Сибіру, – говорить польська пенсіонерка Зофія Патрашевська, 65 років. – Історія наша є складною.  Ми також це переживали у 1981 році, але у нас не було такого страшного побиття й катування. Знаємо про те, що у вас відбувається, щоденно слідкуємо і солідаризуємося з народом України. Українці й поляки завжди були друзями – уболіваємо за вас міцно!

За подією спостерігає група чотирьох студентів-іноземців з Іспанії та Італії. Розповідають, що приїхали до Польщі за програмою студентського обміну "Еразмус". Спілкуються англійською.

‒ Наші газети зараз пишуть про Україну, про те, яка там зараз важка політична ситуація, і про те, що там зараз відбувається – розповідає студент-театрал з Італії Паоло Сандрі, 21 рік.

На запитання Gazeta.ua про те, чи підтримує він Україну, каже "так", потім "ні", а потім, нарешті, уточнює:

‒ Ви запитуєте про підтримку керівництва чи людей? Якщо людей, то – певна річ – підтримуємо однозначно!

‒ В Іспанії наш уряд також дуже корумпований, – додає Марина Медель Домінґyeз, 24 роки, студентка-інженер. Гадаю, що це – так само, як і в Україні. Проте, в Україні люди роблять щось для того, щоби це змінити, а в нашій країні – ні. І ви не тільки намагаєтеся щось зробити, ви вже досягли конкретного успіху – уряд вже пішов у відставку! Це – перший крок, але він дуже добрий!

Учасники акції демонстрували плакати почергово у чотирьох точках Варшави. Зважаючи на сильний мороз, підміняли один одного. Після завершення заходу дуже змерзлі, але не позбавлені оптимізму, пішли грітися у розташоване неподалік кафе.

‒ Метою акції було поінформувати суспільство про те, що відбувається зараз в Україні і звернути на це увагу поляків та іноземців, – говорить Наталя, одна з учасниць акції. – Дуже багато людей нас фотографувало, дехто підходив і висловлював свою підтримку. Найцікавіше, що більшість з тих, що підходили, були англомовні туристи: з США, Великої Британії, Голандії, Непалу та інші – ми навіть і не питалися у всіх, звідки вони. Крім демонстрації плакатів, пояснювали людям їхньою рідною мовою, про що нам, українцям, йдеться.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві розповіли про Україну мовою плакатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути