вівторок, 15 березня 2016 22:54

У Варшаві представлено документальні рапорти про злочини Росії проти українців
9

Фото: Фото: Сергій Покровський

Два рапорти про злочини Росії проти громадян України були представлені учора у Варшаві в "Українському Світі". Один із них підготувала депутат Сейму РП Малґожата Ґошєвська, інший – Президент Фундації "Відкритий діалог" Людмила Козловська.

Перший документ описує військові злочини, які були скоєні на сході України. Має 136сторінок і містить детальні відомості про місце і сутність злочинів та його виконавців. У рапорті представлено багато фотографій і свідчень. "Жертви тут подаються анонімно, але це не значає, що не маємо їх зізнань, підписаних власноручно", – пояснює Ґошєвська. – Це робиться тільки з огляду на їхню безпеку. Але всі особові дані будуть переказані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, оскільки саме це є принциповою метою цього рапорту".

М. Ґошєвська зачитала присутнім деякі свідчення. У більшості з них – розповіді про нелюдські тортури, якім піддавалися українці у полоні на Донбасі.

Ґошєвська нарікає на те, що після визволення більшість з цих осіб не отримала допомоги від державних установ України. "Значною мірою допомагали волонтери. Пам'ятаю, що часто, на початковій фазі розмови з нами, визволені з полону виливали просто на нас свій жаль через те, що залишилися сам-на-сам зі своїми стражданнями після повернення. Через те, що ніхто з ними не хотів розмовляти, вислухати і допомогти", – говорить жінка.

Продовжуючи читати свідчення, М. Ґошєвська раптом зупиняється через переповнені емоції. "Тут є насправді такого багато…, – каже. – І я читаю не для того, щоби робити з цього сенсацію. А для того, щоб усі усвідомили собі, що насправді робиться на сході України, чим фактично є Росія і за що фактично несе відповідальність Володимир Путін".

Після представлення рапорту присутні цікавилися, зокрема, тим, що треба зробити, щоби про ці свідчення дізналася Європа. М.Ґошєвська повідомила, що презентація рапорту незабаром відбудеться у Європейському парламенті в Брюсселі, у парламенті ФРН Бундестазі, а також – в інших європейських країнах, у яких приймаються серйозні рішення. "Рапорт перекладений на англійську і французьку мову і викладений в інтернеті, отже, він є цілковито доступним для представників інших держав. Ґошєвська повідомила, що невдовзі рапорт також має бути також представлений і у Верховній Раді України.

Другий звіт під назвою "28 заложників Кремля" представила Л. Козловська. Має 72 сторінки, виданий окремо англійсько і російською мовами.

Дівчина пояснює, що історії цих людей були спеціально відібрані російською пропагандою для того, щоб використовувати для потреб військових операцій і військової пропаганди всередині Росії або за її межами. "Маючи досвід у провадження компанії захисту Надії Савченко, ми вирішили разом з "Євромайдан-SOS" описати всі випадки, щоби пізніше притягнути до відповідальності кожного поліцейського, слідчого і кожного винного у викраденні, тортурах і висиланні наших заложників до Сибіру", – пояснює Козловська.

Людмила розповіла історії декількох полонених, згаданих в рапорті. Геннадія Афанасьєва, одного з так званих "кримських терористів", вислали до Сиктивкару. Коли він мав тяжке зараження крові і потребував серйозної медичної допомоги, то його лише намазали зеленкою.

Олександр Костенко, один із учасників протестів Євромайдану в Києві, був оскаржений окупаційною владою в Криму за те, що хотів кинути камінням в одного з представників "Беркуту". "І цій людині ми практично не можемо допомогти, оскільки до Криму не їздить жодна місія спостерігачів, не мають там доступу також представники України чи російські правозахисники, – говорить Людмила. – Єдиний, хто нам допомагає – це його адвокат".

Козловська пояснила, що найчутливішим методом боротьби з російськими можновладцями, які причетні до злочинів проти людяності, є персональні санкції. "Скасування віз таким людям, унеможливлення їм тримати в Європі свої гроші і нерухомість є дуже дійовим методом. Як бачимо, "списку Савченко" ще немає, але сам факт оголошення про його створення викликав у Росії величезну дискусію, особливо з боку Лаврова, представників МЗС і парламенту. Кожен з чиновників різних рівнів стверджує, що це "негуманітарний підхід" з боку Євросоюзу. А це означає, що йдемо правильним шляхом!", – розповідає дівчина.

Людмила наголосила, що для кожного полоненого найважливішим є пам'ять про нього, щоб він не залишився сам-на-сам зі своєю бідою. "Наше завдання – максимально про це інформувати. А до вас я маю величезне прохання, щоб ви також про них пам'ятали і надіслали хоча б один лист кожному з цих заложників. Всі адреси й інформацію про них ми можемо вам переказати", - завершила свій виступ дівчина.

Рапорт М. Ґошєвської опублікований на сайті donbasswarcrimes.

На сторінці Фейсбук є також спеціальний профіль.

Рапорт Фундації "Відкритий діалог" опублікований на сайті: odfoundation.eu.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві представлено документальні рапорти про злочини Росії проти українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути