вівторок, 15 жовтня 2013 00:15

У Тернополі перед пам?ятником Бандері поклялись не жаліти крові в боротьбі з ворогами
11

Близько сотні тернополян, відзначаючи річницю заснування Української повстанської армії, зачитали перед пам?ятником Степанові Бандері присягу воїна УПА.

Акцію провели затемна, після вечірнього богослужіння в центральному храмі міста.

„Зачитування присяги воїна – дуже емоційна дія. Коли повторюєш клятву, за порушення якої колись розстрілювали, мороз йде по шкірі. Жоден марш такого відчуття не дає", ? розповідає голова обласного осередку „Молодіжного націоналістичного конгресу" Іван Ковалик.

У цей же день, за твердженням організаторів, зачитування присяги відбулося у всіх обласних центрах України.

„Навіть якщо в східних областях дійство не було таким масовим як в Тернополі, то можна вважати, що акція відбулася, навіть якщо присягу зачитало троє людей", ? каже організатор.

Присягу воїна УПА в часи війни складав кожен, хто офіційно приєднувався до націоналістичного підпілля. В той час, коли в Україні функціонували навчальні заклади УПА, присягу здавали масово, по їх завершенню. Пізніше це робили в менш урочистій обстановці, часом просто в криївках.

„За порушення присяги не садили в тюрму і фінансових стягнень не давали. За легку провину могли покарати „буками" – висікти батогом або палицею. Зрада однозначно каралася смертю – бо зрада в ті часи однозначно означала здачу чийогось життя", ? каже Іван Ковалик.

Присяга воїна УПА

Я, воїн Української Повстанської Армії, взявши в руки зброю, урочисто клянусь своєю честю і совістю перед Великим Народом Українським, перед Святою Землею Українською, перед пролитою кров'ю ycix Найкращих Синів України та перед Найвищим Політичним Проводом Народу Українського:

Боротись за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську Самостійну Соборну Державу. В цій боротьбі не пожалію ні крові, ні життя і буду битись до останнього віддиху і остаточної перемоги над усіма ворогами України.

Буду мужнім, відважним і хоробрим y бою та нещадним до ворогів землі української.

Буду чесним, дисциплінованим і революційно-пильним воїном.

Буду виконувати всі накази зверхників.

Суворо зберігатиму військову і державну таємницю.

Буду гідним побратимом y бою та в бойовому життю всім своїм товаришам по зброї.

Коли я порушу або відступлю від цієї присяги, то хай мене покарає суворий закон Української Національної Революції і спаде на мене зневага Українського Народу.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі перед пам?ятником Бандері поклялись не жаліти крові в боротьбі з ворогами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути