четвер, 04 березня 2010 16:10

У Тернополі не змогли домовитись про перепоховання Бандери в Україні

У Тернополі не змогли домовитись про перепоховання Бандери в Україні

Проект рішення з ініціативою перепоховати останки Степана Бандери в Україні не прийняли на позачерговій сесії депутати міської ради Тернополя. Своє звернення мерія планувала адресувати депутатам обласної ради.

За це проголосувало 25 депутатів з 36. Для прийняття проекту не вистачило 5 голосів.

"В Європі звикли до дисципліни і порядку, тому і наше звернення ми вирішили адресувати за порядком - вищестоячій раді, — пояснив секретар тернопільської мерії Тарас Білан. - Ми просимо депутатів облради ініціювати перемовини з родиною Бандери та мерією Мюнхена, де зараз знаходиться могила Бандери, щодо можливості такого перепоховання. Це логічно, щоб великому сину України сучасники могли поклонитися на своїй землі".

У проекті рішенні не вказано, куди саме ініціатори планують перепоховати останки Бандери.

Секретар ради зазначив, що мерія не може наполягати, аби нова могила провідника ОУН була саме в Тернополі чи на Тернопільщині. Це, мовляв, варто буде вирішити в рамках переговорів.

Ініціаторами винесення такої пропозиції на розгляд сесії Білан назвав керівників апарату мерії та частину міських депутатів. В той же час в міських представників ВО "Свобода" така ініціатива викликала подив.

"Мені тільки сьогодні повідомили, що планується позачергова сесія, і виноситься таке питання, - сказав депутат міськради з фракції "Свобода" Михайло Головко. - В мене це викликає здивування. Як може мерія ініціювати перепоховання? Звичайно ми за те, щоб і Петлюра і Бандера були перепоховані в нашій країні. У свободівській "Програмі захисту українців" навіть передбачено ідею зведення в Києві Пантеону героїв, куди б можна було здійснити перенесення останків. Але ініціаторами перепоховання можуть виступити виключно родичі. В інакшому випадку це виглядає як піар".

Оночасно з проектом цього рішенням мерія звернулася із заявою до Європарламенту з проханням переглянути свою декларацію, де розкритиковано факт присвоєння Степанові Бандері звання Героя. Подібну постанову вчора прийняли депутати Тернопільскої облради, а також обранці Львова та Івано-Франківська.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі не змогли домовитись про перепоховання Бандери в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути