четвер, 09 липня 2015 11:19

У столичному сквері Небесної сотні з'явився барельєф Нігояна
8

Фото: Олександра Горчинська
батько Сергія Нігояна - Гагік Нігоян

Барельєф Героя Небесної сотні Сергія Нігояна відкрили у сквері Небесної сотні в Києві по вул. Михайлівській, 24-26.

Його автор -  португальській митець Алешандре Фарту.

"Цей барельєф - мрія багатьох людей. Це мрія про світле майбутнє, як і сам сквер Небесної сотні. Ми надсилали художникові листа і він погодився приїхати. Це диво, що такий відомий автор погодився на співпрацю. Він працював тут без гонорару, за роботу не взяв ні копійки. Гроші збирали лише на матеріали, багато в цьому допомогла одна зі столичних шкіл. Діти влаштували ярмарок, де продавали свої роботи, пекли печіво. Техніка виконання барельєфу така: на стіну цегляного будинку нанесли шар бетону, потім збивали з нього шматки, таким чином, аби залишилось зображення" - розказує Євгенія Кулеба, засновниця ініціативи "Місто-Сад" та скверу Небесної сотні.

"Це показує новий рівень співпраці України та Португалії. Це мистецтво відображає молоде суспільство України, демонструє солідарність Португалії з Україною та з усіма, хто брав учатсь у революції. Це данина всьому українському суспільству", - каже посол Португалії в Україні Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда.

На відкритті був присутній батько Сергія Нігояна - Гагік Нігоян.

"Я був тут у суботу, спілкувався з художником. Коли вперше побачив цей барельєф, було одночасно і боляче, і відчував гордість за свого сина. Було приємно, що люди не забувають. Коли мій син поїхав на Майдан, не сказав нам про це, тоді я дзвонив йому, щоб він повернувся. Він сказав, що стоятиме до останнього. Через кров. Не заради якогось нового президента, а щоб в Україні жилось краще", - згадує батько.  

Сергій Нігоян - учасник Євромайдану з 8 грудня 2013 року. Приїхав з власної ініціативи, попередньо не повідомивши батьків. 

Загинув 22 січня 2014 року від поранення під час подій біля стадіону "Динамо" на Грушевського. Сергія було застрелено близько шостої години ранку, в момент, коли ще тривало перемир'я між мітингувальниками та "Беркутом".

21 листопада 2014 року Нігояну присудили звання Героя України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

В червні 2015 року УПЦ КП нагородила Нігояна медаллю "За жертовність і любов до України".

Зараз ви читаєте новину «У столичному сквері Небесної сотні з'явився барельєф Нігояна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути