середа, 08 липня 2015 22:35

У Полтаві показали пам'ятку до 356-ої річниці Конотопської битви
15

Марія Кожемяко
Марія Кожемяко
Марія Кожемяко
Марія Кожемяко
Марія Кожемяко

Сьогодні о 18.00 у Полтаві біля Свято-Успенського Собору презентували кам'яний пам'ятний знак на честь перемоги козаків під командуванням гетьмана Івана Виговського московського війська у Конотопській битві.

28 червня знак вперше презентували в Києві, де його освятив Патріарх Філарет. Далі пам'ятка відправилась промо-туром містами України.

Головний організатор події - 48-річний Сергій Малик.

"У Сергія виникла ідея зі створенням знака, бо сьогоднішні події в Україні можна порівняти саме з Конотопською битвою. Це конфлікт з Росією. В ті часи після смерті Богдана Хмельницького в Україні почалося внутрішнє протистояння. Москва цим скористалася і напала на нас, порушивши Переяславські угоди. Довгою була облога Конотопа - аналогія з обороною Донецького аеропорта. Але 28-го червня 1659 року козакам разом із військом народів Східної Європи вдалося перемогти московську армію", - розповів один із полтавських організаторів заходу 25-річний Олександр Устьян.

Сергій Малик годину роздавав перехожим буклети про історію Конотопської битви.

"Війна на Сході країни стала поштовхом для створення цього знака. Просто хотів якось підняти національний дух людей. Нагадати, що ми сильні. Проїхали три тисячі кілометрів з ним. Мабуть, сам Бог веде".

Біля Білої Альтанки патріот-фест "Історія однієї перемоги" зібрав близько 400 чоловік. На сцені виступали народні колективи Полтави, артисти читали уривки із твору "Тарас Бульба" Миколи Гоголя, співала Наталія Май із доньками. Полтавський репер Артем Лоїк зачитав реп українською.

"Ми сьогодні нагадали людям про те, що історія повторюється. Я перед концертом освіжив пам'ять - перечитав про Конотопську битву. Бо, якщо ви чогось не пам'ятаєте - не страшно. Страшно не хотіти знати про історію. Покликали сюди людей, щоб відволіклися від роботи, їжі та своїх планів і не забували вже зараз про те, що робиться на Сході країни", - сказав Лоїк.

11 липня пам'ятку встановлять в місті Конотоп Сумської області на постійне місце перебування.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві показали пам'ятку до 356-ої річниці Конотопської битви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути