неділя, 21 липня 2013 13:46

У Польщі провели історичну реконструкцію епізоду Волинської трагедії

У Польщі провели історичну реконструкцію епізоду Волинської трагедії
Фото: topwar.ru

У місті Радимно Підкарпатського воєводства півдня Польщі в рамках вшанування 70-ї річниці Волинської трагедії в суботу відбулася реконструкція знищення підрозділами УПА та українськими селянами польського села.

У реконструкції під назвою "Волинь 1943. Чи не до помсти, а до пам'яті закликають жертви" взяли участь близько 300 учасників, а за "спаленням села" спостерігало кілька тисяч людей, передає Укрінформ.

"Польський і український народи тисячі років жили у злагоді, так вони живуть і сьогодні. Ніхто не вимагає вибачень з однієї чи іншої сторони, але вимагає пам'яті, щоб як у нас у Польщі, так і в Україні не було таких прагнень як 70 років тому" , - заявив перед реконструкцією мер Радимно Вєслав Пирожик.

На початку реконструкції зображена мирне життя польського села з його жителями. Згодом, після настання сутінок село нібито оточує підрозділ УПА й українські селяни з вогнепальною та холодною зброєю в руках, які підпалюють макети будинків і імітують вбивство людей, які намагаються врятуватися втечею. Все це відбувалося в музичному супроводі.

Доцільність такого заходу викликала багато суперечок у Польщі. На переконання багатьох польських громадських діячів і політиків, зокрема радника президента Польщі Томаша Наленча і голови фонду польсько-української співпраці PAUCI Яна Пєкло, такого роду реконструкції не сприяють процесу примирення між двома народами.

Об'єднання українців у Польщі (ОУП) раніше виступило із закликом до місцевої влади скасувати реконструкцію. Голова ОУП Петро Тима в листі переконував: особливий протест викликає факт, що запланована реконструкція відбувається на території, де протягом 1944-1947 років відбувалися масові вбивства українців.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі провели історичну реконструкцію епізоду Волинської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

105

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути