четвер, 03 грудня 2015 13:37

У Парижі почали замовляти вареники через соцмережі

У Парижі почали замовляти вареники через соцмережі

Заробітчанка з Івано-Франківська 25-річна Оксана Уманців організувала в Парижі продаж страв української кухні. Вареники та голубці рекламує через соцмережі. Другий місяць її страви замовляють не лише українці, а й французи. Місцеві навіть цікавляться, чому немає українських фаст-фудів.

Дівчина разом із чоловіком винаймають квартиру в Парижі. Приїхали на заробітки, мають французьку візу, контракт на житло та медичну страховку.

"Я тут вдруге. Перший раз приїжджала прибирати і доглядати дітей. Потім рік була вдома і не думала повертатись, - розповідає Оксана. - Хотіла вдома відкрити кафе чи ресторан, але час для бізнесу невдалий. Вирішила з чоловіком знову сюди - він робить ремонти, а я працюю з дітьми в другій половині дня".

Оксана за фахом агент з нерухомості, а готувати її навчила мати, яка теж не кухар - працює методистом в університеті.

"Робила вареники одного дня на обід для гостей у Парижі, вирішила сфотографувати і запропонувати людям в соцмережі, - розповідає. - От і почалось. Хтось не має часу, хтось терпіння готувати. Першою клієнкою була студентка, яка написала, що моє оголошення для неї щастя, бо немає часу, вчиться. Її мами поряд нема, а хочеться вареників".

Каже, у Парижі є кілька ресторанів, де можна скуштувати українські страви. А от замовити на вечерю домашню їжу від української господині було ніде. У Парижі українські кухарі-професіонали здебільшого роблять страви на весілля та бенкети.

Пропонує вареники з картоплею, сиром, грибами, капустою, рибою, а також солодкі з вишнею, яблуками, маком та халвою. За 50 штук просить 6 євро. За 12 голубців з гречкою та м'ясом - 6-8 євро. Салати олів'є та "під шубою" коштують 10 євро. Стільки ж - печінковий торт. Деруни з сиром і грибною підливою за 10 штук - 8 євро. Також готує пельмені, налисники з маком, вишнею, грибами, паштетом, крученики курячі з грибами та свинячі - з чорносливом. Перець фарширований по 1 євро за штуку. Стільки ж коштує 100 г сала.

"Робила й жовто-сині вареники для гостей. Для жовтого кольору потрібна куркума, а для синього - спеціальна гуаш".

Зазначає, що її ціни невисокі для Франції. В них закладає вартість продуктів та витрати на електроенергію, транспорт. Страви розвозить сама.

"Замовлення беру за день-два, щоб закупити свіжі продукти. Заморожених не використовую. Часто до 3-4 години ночі готую, щоб виконати замовлення. Французам радять спробувати мої страви клієнти, які вже купували в мене. Замовляють і питають, чому немає такого на вулицях як фаст-фуд".

Помітила, що всім клієнтам подобаються вареники з грибами і картоплею. Гриби для них використовує сушені, які передають з України. Також - із сиром, який робить сама з французького молока.

"Франція славиться сирами, але тільки не творогом. Везти його з дому недоцільно, то навчилася з їхніх кисломолочних продуктів робити свій".

Пишається, що у такий спосіб популяризує Україну. Має намір згодом повернутися на батьківщину.

"Наших заробітчан тут багато. Всі ми переважно тут з метою заробити грошей і повернутись додому. Україна - одна з небагатьох країн, заробітчани якої ці кошти вкладають у свою державу".

Зараз ви читаєте новину «У Парижі почали замовляти вареники через соцмережі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути