середа, 27 березня 2013 19:41

У нову корупційну модель з продажу квитків будуть втягнуті провідники - експерт

У нову корупційну модель з продажу квитків будуть втягнуті провідники - експерт
Фото: citi.cv.ua

Постановою про іменні квитки влада бореться зі спекулянтами, які скуповують квитки, а потім перепродають їх втридорога з рук. Про це Gazeta.ua заявив експерт з оцінки консалтингової компанії "Інвест-експерт" Віктор Медвідь.

Він зазначив, що в європейських країнах прізвищ у квитках немає, паспорт з собою у потяг тащити не треба. Але в Україні інша корупційна ситуація - перед святами квитків у касах немає, при цьому потяги йдуть напівпорожні. Цю схему намагаються поламати.

"Нові правила бюрократизують процедуру купівлі квитків. Звичайно, система зв'язку касира з перекупниками будуть діяти, але здійснювати такий продаж квитків масово буде вже набагато складніше. Не купить же людина 100 квитків на одне прізвище. Тому порушувати закон буде складніше. Але тепер у корупційну модель будуть втягнуті провідники. Пасажири будуть давати їм зверху двадцяточку, щоб ті не звертали уваги, що прізвище у паспорті не збігається із квитком. Провіднику ж плювати - головне, щоб на одне місце була одна людина" - сказав Медвідь. 

На його думку, через нововведення зростуть черги за квитками. Продуктивність праці касира впаде на 20-30 відсотків. З цим, скоріш за все, спробують боротися за допомогою електронних замовлень квитків через інтернет. Тоді квитки можна буде забрати у касі, лише показавши паспорт.

"Звичайно, ніхто не застрахований від помилок у прізвищі в квитку. Ця проблема пов'язана з людським фактором. Вона є всюди - у БТІ, при купівлі квитків на літак. Помилок уникнути не вдасться. Тому краще касиру не диктувати своє прізвище, а все-таки показувати паспорт", - зазначив експерт.

З точки зору Медвідя, вирішити проблему перекупки квитків могли б не через постанову Кабміну, а завдяки контролю на вокзалах за перепродажем квитків.

"Зазвичай перекупники продають квитки у прикасових зонах з рук. Іноді підходять до черги і пропонують квиток на популярні напрямки. Але для того, щоб здійснювати продаж квитків, необхідно мати ліцензію. Перекупники її вочевидь не мають. Вони діють як валютники, які обмінюють гроші, порушуючи закон. На вокзалах є відділок міліції, служба безпеки. Вони дивляться на перекупку білетів у будівлі вокзалу крізь пальці, тому що також входять у корупційну змову. Якби вони виконували посадові інструкції і краще пильнували за ситуацією з перепродажем квитків, ніякої нової системи із паспортами можна було б і не вводити", - упевнений експерт консалтингової компанії.

Нагадаємо, в залізничних квитках знову зазначатимуть ім'я та прізвище пасажира. Вони будуть вноситися у квиток зі слів покупця. А при посадці на поїзд пасажири муситимуть пред'являти квиток. Окрім паспорту при посадці пасажир може також пред'явити закордонний, дипломатичний, службовий паспорт, посвідчення моряка чи водійські права. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів. Залізниця розпочне продавати іменні квитки з 6 квітня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «У нову корупційну модель з продажу квитків будуть втягнуті провідники - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути