субота, 05 березня 2016 16:05

У лютому на контрактну службу пішли 8,7 тисяч осіб - полковник Полонський

У лютому на контрактну службу пішли 8,7 тисяч осіб - полковник Полонський
Начальник відділу комплектування військовослужбовцями за контрактом Генштабу Андрій Полонський. Фото: Анатолій Гаєвський

З початку року, за даними Генштабу, на контрактну службу зараховано 8,7 тис. осіб. У 2015 році за місяць на контракт приходили в середньому по 2 тисячі осіб. За лютий цього року їх кількість сягнула 7 тисяч.
Як відомо, військовослужбовцям підвищили зарплату. Серед соціальних гарантій: безкоштовне медичне і санаторно-курортне обслуговування, можливість отримати вищу освіту. Обіцяють кар'єрне зростання. Начальник відділу комплектування військовослужбовцями за контрактом Генштабу Андрій Полонський розповів про умови служби за контрактом.

- Ще у 2015-му солдат першого року служби отримував 2,3 тисячі гривень, то тепер - 7 тисяч. Це мінімальна! - пояснює полковник. - Сержант-командир відділення, головний сержант взводу - 8 - 8,5 тисячі. Окремо нараховуються надбавки за участь в АТО. Від 1,2 тисячі до 4,2 тисяч на місяць залежно від відстані до лінії зіткнення.

Які спеціальності найбільше обирають майбутні контрактники?
- Найчастіше обирають посади, що належать до екіпажів бойових машин. Наприклад, спеціалісти танків. Також спеціалісти з артилерії, розвідники, спецназ. Є потреба в медиках і водіях. Люди, яких мобілізували під час другої-третьої хвилі, ідуть на контракт у ті частини, де служили раніше.

Які спеціальності не популярні серед кандидатів на контрактну службу?
- Я б не сказав, що є такі спеціальності. Хочу наголосити, що в нас у пріоритеті бойові посади. Бо наше першочергове завдання - замінити тих, хто був мобілізований під час четвертої хвилі.

Скільки серед нових контрактників людей без досвіду військової служби?
- Серед тих, кого зарахували з початку року, 70 % людей, які не служили. Кожен повинен обов'язково пройти підготовку у навчальному центрі. Тільки після цього людина потрапляє до військової частини - до базового табору чи пункту постійної дислокації. Там проходить бойове злагодження. І тільки потім за потреби може бути направлена в район бойових дій. Термін підготовки залежить від рівня навченості кандидата. Кваліфікаційна комісія визначає стартовий рівень.
До речі, з початку року на контрактну службу зарахували 500 жінок.

З яких регіонів найбільше кандидатів на контрактну службу і з яких найменше?
- Як завжди, найбільша кількість кандидатів з Миколаївської, Житомирської, Хмельницької областей. Найнижчий показник - західні регіони - Чернівецька, Івано-Франківська, Волинська області. Це пов'язано з кількістю військових частин у регіоні. А також з розміром середньої зарплати в області. Якщо середня зарплата велика, то конкурентноздатність військової служби значно нижча.

На який термін ідуть служити контрактники?
- Терміни чітко визначені законом. Для рядового складу - це три роки. Для сержантів - від трьох до п'яти років. Були також внесені зміни до законодавства і тепер є можливість укладати угоду до кінця особливого періоду і повної демобілізації. Є також контракт, який зараз дуже популярний серед мобілізованих і військовослужбовців строкової служби, - на шість місяців. За півроку вони можуть гарантовано звільнитися чи продовжити контракт ще на шість місяців. Або обрати інший вид контракту.

Кому і на яких підставах відмовляють у контрактній службі?
- У нас чітко визначений професійно-психологічний відбір кандидатів. Якщо людина позитивно проходить психологічне тестування, може далі брати участь у відборі. Потім перевіряються моральні якості. Чи не чинив кандидат тяжких злочинів? Після цього перевіряють стан здоров'я.

Скільки всього Україні потрібно контрактників?
- У планах військового керівництва набрати 70% контрактників від чисельності усього рядового і сержантського складу. 20 % має бути мобілізованих і 10 % - це строковики.

Чи є нові експериментальні підрозділи, до яких беруть на контракт?
- За рішенням керівництва держави створюються сили спеціальних операцій. Це буде еліта Збройних сил.

Як проводиться психологічна підготовка нових контрактників?
- Перший етап - це професійно-психологічний відбір кандидатів. Та перевірка рівня їхньої адаптивності до умов служби. Наступний етап здійснюється в навчальному центрі. Проводиться підготовка в умовах, максимально наближених до бойових. І потім уже в підрозділі - бойове злагодження: стрільба, обкатка танками, виконання нічних завдань. Все це складові психологічної підготовки. Ненавчених допускати до виконання бойових завдань ніхто не буде.

Зараз ви читаєте новину «У лютому на контрактну службу пішли 8,7 тисяч осіб - полковник Полонський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути