понеділок, 21 грудня 2015 16:46

У Львові показали врятовану айдарівцем колекцію вишиванок з Луганщини
6

Фото: radiosvoboda.org
Микола Павлюченко
Наталія Каплун

У Львові презентували колекцію українських вишиванок з Донеччини та Луганщини.

Боєць батальйону "Айдар" Микола Павлюченко привіз колекцію народної майстрині Єлизавети Главатської зі Старобільська Луганської області, пише "Радіо Свобода".

У колекції сорочки і строї 150-200-річної давності. Жінка продала одяг, боячись, що сепаратисти його знищать.

"Дванадцять сорочок я викупив, маю розписку про це, а верхній одяг вона мені подарувала... Викуповував речі частинами. Смисл в тому, що це прифронтована територія, що ми боремось за цю територію, це речовий доказ того, що там живуть українці... У цих сорочках наша ідентичність, це пам'ять. Важливо зрозуміти, що це не просто речі, це наше коріння. Я просто допоміг Єлизаветі і купив ці речі, коли їздив по Україні, то люди ще додали експонати", – каже Павлюченко.

Демобілізований після поранення вояк планує показати колекцію у містах Західної України, а потім повернути у Старобільськ.

Як зазначає видання, старовинний одяг Слобожанщини ілюструє, звідки на цю територію прибували люди у ХІХ столітті. Вишивка біла по білому притаманна для Чернігівщини, яскрава - з Полтавщини, є елементи традиційної вишивки Київщини.

У свою чергу, працівниця Луганського обласного краєзнавчого музею Наталія Каплун розповіла, що всі експонати музею, понад 200 тисяч одиниць, залишилися в окупованому Луганську. Колектив установи переїхав у Старобільськ.

"Все найцінніше спустили у підземне фондосховище: це срібні дукачі, стародруки, сховали у сейфи... У липні 2014 року головний спостерігач фондів загинула... Коли територія була окупована, наш музей пограбували... Ополченці прийшли у підземні фонди, вони знали куди йти, тоді не було світла, у темноті вони знайшли місце, мали все необхідне, щоб відкрити замки і спиляти решітки", – каже Каплун.

Зараз ви читаєте новину «У Львові показали врятовану айдарівцем колекцію вишиванок з Луганщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути