неділя, 01 лютого 2015 20:44

У Львові почитають оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа
16

Фото: Ярослав Тимчишин

Унікальну церковну реліквію - оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа привезли до Львова з особистої захристії Папи Римського. Побачити святиню можна в соборі святого Юра.

Передання свідчить, що за часів проповіді Спасителя в сірійському місті Едессі правив Авгар. Він був уражений по всьому тілу проказою. Чутка про великі чудеса, що творяться Господом, розповсюдився по Сирії (Мф. 4, 24) і дійшла до Авгаря. Не бачивши Спасителя, Авгар увірував в Нього, як в Сина Божого, і написав лист з проханням прийти і зцілити його. З цим листом він послав до Палестини свого живописця Ананію, доручивши йому написати зображення Божественного Вчителя.

Ананія прийшов до Єрусалима і побачив Господа, оточеного народом. Він не міг підійти до Нього через велике зібрання людей, що слухали проповідь Спасителя. Тоді він став на високому камені і спробував здалека написати образ Господа Ісуса Христа, але це йому ніяк не вдавалося.

Спаситель Сам покликав його, назвав по імені і передав для Авгаря короткий лист, в якому, похвалив віру правителя, обіцяв прислати Свого учня для зцілення від прокази і для наставляння на шляху спасіння. Потім Господь попросив принести воду і рушник. Він умив лице, обтер його принесеним рушником, і на полотні відбився образ обличчя Спасителя.

Рушник і лист Ананія приніс в Едессу. Авгар прийняв святиню і отримав зцілення; лише мала частина слідів страшної хвороби залишалася на його обличчі до приходу обіцяного Господом учня.

Святиня зберігається в особистій захристії Папи Римського. Це матерія із зображенням Христа, наклеєна на кедрову дошку. Образ останні 100 років не виїжджав з Ватикану. Привезти в України образ планували з 2012 року, і саме зараз, у такий непростий час, це вдалося.

"Це є справжня реліквія, оригінал. На ній – найдавніше зображення обличчя Ісуса Христа. Вона прибула до Риму з Едесси, дорогою побувавши у багатьох різних місцях. Згодом, у 1870 році, зважаючи на те, що це одна з найцінніших реліквій, Блаженний Папа Пій ІХ наказав перевезти її до Ватикану. З того часу цю реліквію лише вдруге дали до Богопочитання у храмі. Крім того, Ватикан вперше дозволив цілувати її. Це – як виняток для України у такий складний для неї час. Також це присвячено 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля", – розповідає отець Павел Бенедік, відповідальний за приватну Папську захристію у Ватикані.

Адміністратор собору святого Юра, отець Роман Кравчик, загорівся ідеєю привезти в Україну цю святиню, після того як натрапив на згадку про неї в літературі. Йому говорили, що неможливо, аби Ватикан дозволив вивезти за його межі реліквію світового значення.

"Молитва і добрі наміри, віра перемагають усе. Ми почали працювати і реліквію таки вдалося привезти до нас. Для України зараз це дуже потрібно", – підкреслив отець Роман Кравчик.

Численні паломники з цілої України, що прибувають до храму святого Юра, мають змогу молитись біля цього унікального образу щодня з сьомої ранку до одинадцятої вечора аж до 15 лютого.

Зараз ви читаєте новину «У Львові почитають оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути