неділя, 04 вересня 2011 15:09

У Коломиї відкрили перший в Україні Музей сміху

У Коломиї відкрили перший в Україні Музей сміху

У Коломиї Івано-Франківської області відкрили єдиний в Україні Музей сміху - центр гумору "Весела оселя". Автор ідеї, засновник та директор закладу - відомий майстер сміху, заслужений артист України Микола Савчук.

У експозиції - найрізноманітніша інформація, яка стосується гумору і сатири, а також карикатури, комедії та клоунади. Вся інформація посортована за роками, регіоном та напрямком. Експонати для музею його засновник збирав впродовж останніх 15 років.

На відміну від великих закордонних аналогів Болгарії, Іспанії та Куби, український центр гумору розташований на 25-ти квадратних метрах. Тут є приклади давньої і сучасної сміхової культури, стримана сатира радянського періоду та специфічний гумор діаспори, те, над чим сміються наддніпрянці і галичани.

Найціннішими експонатами власник музею вважає старовинні гумористичні часописи.

"Є чотири числа коломийських сатирично-гумористичних журналів за 1869 рік, одного числа немає навіть у Львівській бібліотеці Стефаника з того, що є у мене. Правда, у них є одне таке число, якого у мене нема. В мене є часописи кінця XIX століття львівські, "Дзеркало" - такий цілий річник", - каже письменник-гуморист.

Окрім українських гумористів пошановано творчість закордонних сміхованців. Тут понад сотня видань Росії, Англії, Польщі, Франції, США, Італії і навіть Китаю. Ці та інші країни представлені у сувенірах, картинах, виробах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Коломиї зібрали найкращий український гумор

Окремий куток під назвою "Еко-Genius" належить відомому карикатуристу, гумористу, художнику, видавцеві журналів "Комар" і "Лис Микита" Едвардові Козаку (ЕКО).

Інтер'єр музею спроектував коломийський художник, член Національної спілки художників Мирослав Ясінський. Великою мірою допоміг молодий художник і карикатурист Ігор Бежук.

Як пообіцяв голова ОДА Михайло Вишиванюк, новостворений гумористичний музей внесуть до каталогу туристичних маршрутів області "і він буде одним із найвідвідуваніших в краї".

Зараз ви читаєте новину «У Коломиї відкрили перший в Україні Музей сміху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути