четвер, 28 серпня 2014 14:31

У Києві презентували концепцію Музею Майдану

У Києві презентували концепцію Музею Майдану

Артефакти для майбутнього Музею Майдану тимчасово зберігатимуть у Національному центрі народної культури "Музей Івана Гончара". Про це під час прес-конференції розказав Міністр культури Євген Нищук.

За його словами, наразі ініціатори Музею Майдану вже мають понад 1400 збережених артефактів і пам'яток, включно із Йолкою, а також більше 280 свідчень про Революцію гідності в аудіо- та відеоформатах.

"З цими речами є філософія Майдану. Знаю, як зараз хвилює спільноту питання, де поділися речі Майдану, та де їх тепер побачили. Подія Майдану, Революції гідності, Євромайдану буде ще тривалий час вивчатися. Ми, український народ, заплатили дуже дорого, ми заплатили життями наших найкращих синів", - сказав міністр.

Всіх охочих запрошують долучитися до поповнення майбутньої музейної колекції. Місце, де Музей Майдану буде функціонувати як інституція, поки обирається, каже Євген Нищук:

"Можливо, це буде Український дім, можливо - відновлені Профспілки. Поки ще вирішуємо. Але дякую Музею Івана Гончара, що долучилися до ініціативи", - зазначив Нищук.

До створення Музею долучилися також Київська міськдержадміністрація, Національний заповідник "Софія Київська", ГО "Агенція культурних стратегій", Український інститут національної пам'яті та окремі активісти Майдану.

Під Музей Майдану треба будувати окреме приміщення, вважає Володимир В'ятрович, директор Українського інституту національної пам'яті:

"Український дім може бути тимчасовим приміщенням. Бо він не прилаштований до постійного перебування там такої експозиції. Але ця будівля стосується самої революції. Під сам музей має бути споруджене окреме приміщення", - каже він.

"Зараз ми маємо понад 170 годин аудіо та відео записів учасників Майдану. Але ми знаємо, що ми не єдині такі, хто збирали ці свідчення. Очевидно, ми будемо робити єдиний архів, який потім можна буде використовувати, наприклад, для зйомок фільмів про Революцію гідності. Звертаємося до людей з проханням долучатися до створення єдиного мультимедійного архіву", - говорить Володимир В'ятрович.

Зараз ви читаєте новину «У Києві презентували концепцію Музею Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути