пʼятниця, 11 березня 2016 18:36

У Києві переселенців навчали створювати власний бізнес
6

Фото: Катерина КУХАРЧУК

У Києві відбувся перший бізнес-форум для переселенців. 30 представників громадських і міжнародних організацій провели для них майстер-клас зі створення концепції власної справи.

"Цей форум створений для того, щоб люди змогли зрозуміти, побачити можливості, які вони мають, і почали приносити користь у тому суспільстві, де живуть", - сказав Бенджамін Лонг, заступник постійного представника Офісу ініціатив перехідного періоду в Україні.

"Ми поєднали декілька компонентів. Перший — інформаційний. Професори з бізнесу, тренери ділитимуться практичними знаннями, а міжнародні організації розповідатимуть, чому та які програми реалізовували. Другий — успішні історії переселенців. Людей, які вже другий рік успішно ведуть свою справу", - каже Оксана Левицька, координатор форуму.

Переселенка із Донецька 35-річна Наталія Григор'єва рік том відкрила бізнес в Одесі.

"У Донецьку була заступницею директора СТО, займалася продажем автомобілів, автозапчастин. Та бойовики все віджали. Серед них були мої колишні друзі, колеги. Лишатися у місті не могла. Разом із трьома малими дітьми переїхала до Одеси. Після того як вистояла дві черги за продуктовими наборами, вирішила, що треба брати себе в руки і працювати. Виникла ідея виготовляти гранолу - еко-сніданки. Тоді саме Міжнародна організація міграції оголосила грант на кращий бізнес-проект. В мене тоді повірили. Надали гроші на розвиток власної справи. Всі рецепти розробляла з дієтологами та технологами харчової промисловості".

"Починала бізнес з того, що взяла в оренду обладнання, винайняла приміщення. А коли захистила грант, то змінила все старе обладнання на нове й перезапустила бізнес. Процес відразу пішов. Крім членів нашої родини, працює ще дві людини. Намагаємось вийти на всеукраїнський рівень".

33-річна Вікторія Хромова, приїхала на форум з однорічним сином.

"В Житомир переїхали з Алчевська Луганської області влітку 2014 року. Їхали великою родиною - я, чоловік, діти, мої батьки, дідусь з бабусею. Згодом отримала грант від "Крим СОС". На ці гроші закупила проектор, мультимедійну дошку, літературу, меблі. Пізніше був ще грант від МОМ. На ці кошти закупила додаткову літературу", - розповідає Вікторія.

У школі не лише викладає іноземну мову, а й проводить майстер-класи.

"Нещодавно пройшли різні майстер-класи з акторської майстерності англійською. Невдовзі плануємо запустити курс "Розвиток для малюків від одного року". У своїй школі англійську викладаю сама. Також запускаю групу польської мови, німецьку викладаємо по скайпу", - каже.

Організаторами форуму виступила громадська організація "Крим СОС".

Зараз ви читаєте новину «У Києві переселенців навчали створювати власний бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути