Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2012 11:45

У Києві проводять обов'язковий наркологічний огляд дітей шкільного віку?

У Києві проводять обов'язковий наркологічний огляд дітей шкільного віку?
У МОЗ спростовують інформацію про обов'язковий медогляд. Фото: newsmarket.com.ua

Кожна дитина шкільного віку має пройти обстеження у педіатра та отримати довідку про те, що вона не є наркоманом чи алкоголіком.

В одній зі столичних поліклінік вже місяць, як проводять такі обстеження. Пояснюють, що відповідне розпорядження нібито дало Міністерство охорони здоров'я. Лікар зобов'язаний повністю оглянути і розпитати дитину. Присутність батьків при огляді обов'язкова, розповіла журналісту педіатр однієї з дитячих поліклінік столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У верхівці нашої влади наркобаронів більше, ніж у Колумбії

"Ми повинні до гола роздягти, але я розумію, як себе почуває дитина, яку роздягають до гола. Як уже старші, то я просто прошу показати вени пахові. Не обов'язково треба знімати все", - зазначила медик.

У разі відсутності підозр надається картка профілактичної роботи з учнями та їхніми батьками щодо виявлення факторів ризику алкогольних і наркотичних проблем.

За місяць лікар відмовила у довідці лише одній дитині. Хлопчик прийшов на огляд без батьків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість дітей політичної еліти - тяжкі наркомани

Тим не менше Міністерство охорони здоров'я спростувало інформацію про обов'язковий медогляд дітей шкільного віку для виявлення нарко- чи алкозалежності.

"У разі погіршення стану здоров'я чи виявлення певних проблем зі здоров'ям, до лікаря можуть звернутися батьки дитини. Якщо при огляді лікар помітив якісь ознаки чи симптоми — він може зробити позапланову перевірку дитини чи направити її до нарколога. Але жодного указу щодо обов'язкового медогляду дітей лікарем-педіатром не було затверджено", - пояснили у Департаменті материнства, дитинства та санаторного забезпечення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти можуть попросити позбавити маму й тата батьківських прав

За даними МОЗ, для учнів загальноосвітніх навчальних закладів передбачена низка обов'язкових медичних обстежень, які раз на рік повинні проходити діти віком від 6 до 17 років. Відповідний наказ затверджено МОЗ ще від 16 серпня 2010 року і жодних змін до даного документу внесено не було.

Зараз ви читаєте новину «У Києві проводять обов'язковий наркологічний огляд дітей шкільного віку?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути