субота, 16 липня 2011 18:32

У Європі щеплені від свинячого грипу діти хворіють нарколепсією

У Європі щеплені від свинячого грипу діти хворіють нарколепсією

У Європі серед дітей, яким 2 роки тому зробили щеплення від свинячого грипу, почався спалах нарколепсії. Нарколепсія - хвороба нервової системи, яка проявляється нападами раптового засипання, нічними жахіттями і галюцинаціями. Особливе зростання кількості хворих дітей зафіксовано в Швеції, Норвегії та Ірландії, пише видання Вести.ру.

Так, восьмирічний норвезький хлопчик Сігруд Бергсруд захворів нарколепсією через два роки після того, як йому зробили щеплення від свинячого грипу. З тих пір вдень у нього трапляються напади сонливості.

Сігруд - один з 19 норвезьких дітей, у яких виявлено рідкісне захворювання нервової системи.

"Я раніше спав на першому поверсі. Тепер сплю тут, в спальному мішку. Поруч мені потрібні мама і тато. На випадок, якщо мені насняться жахи", - розповідає дитина.

Крім нічних кошмарів, Сігруда мучать галюцинації і напади катаплексіі: втрати м'язового тонусу, коли хлопчикові, наприклад, смішно.

"У школі мені складно на заняттях. Я так часто засинаю, що для мене принесли в клас м'яке крісло", - скаржиться Бергсруд.

Батьки Сігруда кажуть, що їх обдурили чиновники міністерства охорони здоров'я.

"Вакцину нам дуже наполегливо рекомендували. Лікарі говорили, що вона безпечна, побічних ефектів немає, її ретельно тестували. Ми погодилися на щеплення. Тепер я їм всім не вірю", - пояснює Моніка Бергсруд, мама хворої дитини.

Після появи нового штаму грипу світові фахівці взялися до розробки вакцини, проте всі вони були створені в рекордно короткі терміни. Про ретельну перевірку мова навіть не йшла. Піддослідними стали фактично всі охочі зробити щеплення.

"Це була необхідна вакцина. Вона врятувала багато життів. На жаль, виявилися серйозні побічні ефекти. Про нарколепсії тоді конкретно нічого не знали", - пояснює Стейнар Мадсен, лікар-терапевт.

Зараз Європейське медичне агентство почало розслідування всіх випадків.

Нагадаємо, вірус грипу А/H1N1 був виявлений в кінці березня 2009 року в Мексиці, США і Канаді, де були зареєстровані перші випадки з смертельним результатом. Вже в квітні того ж року ВООЗ оголосила пандемію свинячого грипу, поступово піднімаючи рівень загрози, негайно були вжиті заходи щодо глобальної вакцинації проти вірусу.

Зараз ви читаєте новину «У Європі щеплені від свинячого грипу діти хворіють нарколепсією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути