пʼятниця, 17 липня 2009 17:09

У Естонії хочуть перейменувати пам"ятник радянським солдатам

У Естонії хочуть перейменувати пам"ятник радянським солдатам
У мерію естонського міста Тарту звернулися з пропозицією радикально змінити напис на пам"ятнику радянським солдатам, які загинули під час Великої Вітчизняної війни.

Як повідомляє Postimees, Об"єднання колишніх лісових братів і борців за свободу Естонії пропонує замість фрази Велика Вітчизняна війна. Своїх захисників і визволителів, синів усіх народів СРСР вдячний Тарту пам"ятає вічно написати наступне: Жертви радянської окупації, хай буде вам земля пухом.

На думку ініціаторів, якщо напис все-таки не буде змінено, монумент варто перенести в інше місце. Зазначимо, зараз він знаходиться в міському парку Раад.

В адміністрації Тарту пропозицію не підтримали. На думку мера Урмаса Круузе, не варто створювати напругу у суспільстві.

У свою чергу, головний інспектор Департаменту захисту пам"ятників старовини Ільме Мяесалу заявила, що монумент у парку Раад має художню цінність, тому "у якості експонату він повинен зберегтися в нинішньому вигляді".

Нагадаємо, у квітні 2007 року естонська влада демонтували пам"ятник Воїну-визволителю на пагорбі Тинісмяги в центрі Талліна і перенесли Бронзового солдата на Талінське військове кладовище, вирішивши там же перепоховати останки радянських воїнів. Це рішення тоді спровокувало масові заворушення, певідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Естонії хочуть перейменувати пам"ятник радянським солдатам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути