пʼятниця, 30 жовтня 2009 12:37

У Дніпропетровську розгорівся найбільший корупційний скандал

У Дніпропетровську розгорівся найбільший корупційний скандал
Днями в Дніпропетровську величезним тиражем була поширена газета "Антимафія" що містить інформацію про нібито злочинні схеми, в яких замішані перші особи міста. Насамперед мова йде про мера міста Івана Куліченка, керівників більшості міськради і високопоставлених міських чиновників.

Автори анонімного видання, що називають себе правоохоронцями,зокрема, стверджують, що Куліченко покриває корупційні схеми своїх підлеглих (згадуються екс-радник міського голови по питаннях гендерної політики Ольга Катан, екс-начальник міського житлового управління Коваленко А. Н. та інші) при реалізації об"єктів комунальної власності по занижених цінах. Також сверджується, що Іван Куліченко, разом з лідерами більшості міської ради Загидом Красновим (фракція Блоку Лазаренко) і Олегом Царевим (фракція ПР), є безпосередніми учасниками схем по незаконному розподілу земель, що знаходяться в міській власності. При цьому мова йде як мінімум про 900 га незаконно виділеної землі в місті.

У матеріалах вказані тіньові схеми розподілу засобів, зв"язки між корупціонерами. За словами авторів "Антимафії", частина вказаних в газеті фактів вже розглядається в прокуратурі.

Поява інформації про корупційні схеми в дніпропетровській міській раді і причетності до них міського голови  широко обговорюється. При цьому більшість міських експертів говорять про те, що велика частина викладеної інформації є відомим фактом, але просто тільки зараз ця інформація в такому узагальненому вигляді стала надбанням широкої громадськості. Зокрема, координатор ГРАДу Андрій Денісенко каже, що готовий підписатися під 90% викладеній інформації. "Зокрема, що за злочинним розкраданням земельних і бюджетних ресурсів Дніпропетровська, за розкраданням комунального майна і власності міста стоїть злочинне організоване депутатське угрупування, яке офіційно називається коаліція депутатської більшості "Рідний Дніпропетровськ". І ми не можемо не привітати населення Дніпропетровська з тим, що такі матеріали допомагають громадянам розібратися в ситуації, яка склалася в місті", - заявив Андрій Денісенко.

Згоден з Денисенко і політологом Віктором Пащенко. "Земля постійно йде не через аукціон, а якимись іншими шляхами, не зрозуміло як витрачається бюджет. Про все про це йшлося і раніше. Проте, на жаль, шляху подолання ніхто не пропонує у тому числі і внаслідок того, що силові і правоохоронні органи нічого з цим зробити не можуть. Що стосується персоналій - те сміливо можна говорити про те, що Краснов - директор міськради, тобто фактично керівник більшості, Куліченко - мер, Царев - голова найбільш могутньої партійної організації в регіоні і людина, яка контролює найбільшу фракцію в міськраді, тому саме цих  трьох стосуються претензії. Навіть якщо вважати, що не вони брали участь в махінаціях, все одно без їхнього відома в міськраді практично нічого відбутися не може, тому що всі можливості зосереджені саме в їхніх руках", - вважає Віктор Пащенко.

Заступник керівника бюджетної комісії Дніпропетровської міськради Вадим Рубльовський вважає, що у всьому винен перетин інтересів. "Газету не читав...Інтереси перетинаються... ну... не хотів би зараз це коментувати... Інтереси у мера одні, у керівників партій інші, щоб їх розрулити доводиться конфліктувати, якісь речі міняються на щось, але це звичайний політичний процес. Що стосується якихось корупційних схем... мені про це нічого не відомо", - заявив Вадим Рубльовський.

Депутат Дніпропетровської обласної ради від БЮТ Вадим Джума також вважає, що вказані в матеріалах відомості є загальновідомим фактом. "Ніхто нічого нового не дізнався. Все давно вже відомо. А хіба арешт Шайхутдінової за хабар не є яскравим підтвердженням того, що відбувається? І жодна Шайхутдінова з Партії Регіонів бере хабарі. Правоохоронні органи теж знають хто скільки і за що. Просто поки що немає команди "Затримувати на хабарах". А так все відомо".

Журналісти ІА "НОВИЙ МІСТ" спробували отримати офіційні коментарі у фігурантів скандальних матеріалів. Олег Царев від коментарів відмовився. У свою чергу поки немає офіційних коментарів від прес-служб міської ради і міського голови Дніпропетровська. Журналісти агентства і далі стежитимуть за розвитком подій, у тому числі і за реакцією представників правоохоронних органів, як на Дніпропетровськом, так і на Київському рівнях.

(ІА "Новий міст", Ірина Парсаданова)

Зараз ви читаєте новину «У Дніпропетровську розгорівся найбільший корупційний скандал ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути