четвер, 22 серпня 2013 02:19

У черкаській лабораторії розповіли, як перевіряють якість будматеріалів

Шість років тому на підприємстві "Черкасистандартметрологія" відкрили лабораторію по випробуванню будівельних матеріалів. На неї місто виділило 1 млн. грн.

Італійське, російське та вітчизняне обладнання розмістили на 300 кв.м. Спочатку на якість випробовували лише цеглу. Тепер тут за міжнародними стандартами перевіряють 67 видів будматеріалів. Зокрема додалися випробування залізобетонних конструкцій, вікон, дверей, бетонних розчинів, керамічної і тротуарної плитки, щебеню та піску. Послугами лабораторії користуються виробники будматеріалів Київської, Полтавської, Кіровоградської і Чернігівської областей. За рік набирається близько 400 бажаючих. Замовлення випробування на якість будматеріалу коштує 400 грн.

"Ми освоїли нові види випробувань. Тепер на виїздах проводимо неруйнівний контроль  бетону та залізобетонних конструкцій існуючих будівель і при будівництві нових споруд різного призначення. У Черкасах обстежували приміщення Будинку рад і драмтеатру. Наша лабораторія залучалася при будівництві сільськогосподарського підприємства "Нібулон" не лише на Черкащині, а й в Житомирській та Київській областях", - розповів виконувач обов'язків директора Андрій Мирошниченко.

У "Черкасистандартметрологія" кажуть, що перелік продукції, яка підлягає обов'язковій сертифікації, з кожним роком зменшується. Одними з обов'язкових залишаються металопластикові вікна і двері. Виробник на перевірку має здавати зразки продукції кожні три місяці.

"Одне вікно випробовуємо впродовж п'яти днів. Настільки якісне кутове з'єднання рам перевіряємо під кількатонним пресом. Шумоізоляцію, за допомогою децибел, які передаємо через колонки, створюємо вуличний шум. Герметичність склопакетів визначаємо за допомогою мікрохолодильника. Кладемо на скло і виставляємо температуру -70 градусів. При цьому в середині не може з'являтися  "роса". Опір вітровому навантаженню проводимо за допомогою мішечків із піском. На скло кладемо близько 200 кг. Таким чином робимо висновок,  на якому поверсі таке вікно можна встановлювати. У кліматичній камері випробовуємо опір теплопередачі. Надійність "відкривання" і "закривання" вікна перевіряємо по 20 тис раз. А дверей, в залежності від конструкції та використання, близько 100 тис раз", - пояснив   начальник лабораторії Григорій Кардаш.

У "Черкасистандартметрологія" зазначають, що із будівельних матеріалів найбільше не витримує випробувань на якість червона цегла. Але після зауважень виробники свої помилки виправляють.

Перевірити на якість будівельного матеріалу можуть і приватні особи. Послуга коштує так само – 400 грн. Від продавця слід вимагати зразок матеріалу і сертифікат на якість. Його дані порівнюються із лабораторними. Якщо показники відрізнятимуться, тоді треба звертатися до управління захисту прав споживачів.

Зараз ви читаєте новину «У черкаській лабораторії розповіли, як перевіряють якість будматеріалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути