понеділок, 13 квітня 2009 20:03

У Ялті отруїли 10 рідкісних тварин зоопарку "Казка"

У Ялті отруїли 10 рідкісних тварин зоопарку "Казка"

10 тварин загинули в ялтинському зоопарку "Казка", за попередніми даними, отруївшись сильнодіючою отрутою, про це повідомив директор зоопарку Олег Зубков. Загибель тварин почалася з 26 березня, сьогодні вранці помер гімалайський ведмідь.

"Зоопарк втратив істотну частину своєї експозиції. Смерті поки не припиняються, сьогодні вранці загинув самець гімалайського ведмедя", - сказав Зубков. Серед загиблих тварин: один із символів зоопарку - шимпанзе на кличку Чарлік, а також пекінес, рисі, пума, гімалайські ведмеді, вовк. Усі звірі були здоровими, більшість - молоді.

"Клініка настання смерті в усіх тварин однакова. Лабораторії Криму, Харкова й Києва працюють над визначенням того, яка ж усе-таки отрута використовувалася для отруєння тварин у зоопарку", - сказав Зубков.

За словами головного ветеринарного лікаря Криму Марії Мірошніченко попередні результати досліджень свідчать, що тварини загинули, отруївшись сильнодіючою отрутою. "У загиблих тварин були дуже сильні болі, сильно постраждали шлунок і кишечник, збільшена печінка", - розповіла вона.

Лабораторні дослідження вже показали, що отруєння відбулося не миш"яком і не фосфідом цинку, а також не від таких інфекційних захворювань, як сказ і сибірська виразка. Додаткові ветеринарні дослідження продовжуються, і будуть вони тривати близько місяця.

Мірошніченко додала, що матеріали розтину тварин відправлені до Інституту ветеринарно-санітарної експертизи до Києва. Крім того, до Криму прибув директор Науково-дослідного інституту ветеринарно-санітарної експертизи і діагностики хвороб тварин України Артур Абрамов.

"Є припущення, що отруєння відбулося гемолітичними препаратами. Це кумаріни, зоо-кумаріни", - сказала ветеринарний лікар. Вона побоюється, що тварини можуть продовжувати гинути, оскільки підкинута ним отрута по-різному діє на кожен організм.

Директор "Казки" призначив винагороду в 100 тис грн тому, хто допоможе упіймати отруйників.

Зубков упевнений, що тварин отруїли в помсту за облаштування ним парковки перед зоопарком. "Я проаналізував всю ситуацію, підняв всі попередні матеріали, можу сказати, що відповідь на питання, хто цим займається, лежить в цих теках, де зібрані документи боротьби зоопарку з паркувальниками, які працювали біля "Казки".

Він нагадав, що саме паркувальники неодноразово загрожували отруїти вихованців зоопарку. "Інших ворогів, які здатні підняти руку тварин, я не знаю", - відзначив Зубков.

У грудні 2007 року зоопарк "Казка" виграв тендер на облаштування прилеглої паркувальної зони. Після цього невідомі підпалили зоопарк - згорів спецавтомобіль для перевезення тваринних і складські приміщення. Зубков тоді заявив, що колишні орендарі площі неодноразово погрожували спалити зоопарк і отруїти тварин.

За протестом тодішнього прокурора Ялти Ростислава Процика, чий племінник - приватний підприємець Руслан Козачук - впродовж п"яти років під виглядом паркувального збору незаконно вимагав гроші у відвідувачів зоопарку, Господарський суд Криму відновив право колишнього орендаря. Апеляційний госпсуд Севастополя залишив це рішення в силі.

У зв"язку з цим Козачук заявив свої претензії на вже облаштовану зоопарком парковку і сувенірні ряди. На знак протесту "Казка" оголосила страйк і припинила працювати.

Проте в травні 2008 року Апеляційний суд Севастополя підтвердив законність результатів тендеру, а ДАІ Криму відкликала узгодження підприємства Козачука на розміщення парковки біля зоопарку. Після цього наймані паркувальники Козачука були вимушені покинути майданчик перед зоопарком.

30 березня проти прокурора Процика було порушено кримінальну справу. У ЗМІ просочилася інформація, що його затримали у момент отримання хабарі в 100 тисяч доларів за рішення питання по одному з парків. Проте ще 27 березня Процик "встиг" піти на пенсію.

Зоопарк "Казка" створено в 1995 році Зубковим. Наразі в зоопарку утримується понад 700 тварин і птахів. Багато з них – рідкісних видів.

За матеріалами УНІАН, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «У Ялті отруїли 10 рідкісних тварин зоопарку "Казка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути